Monika Földešiová Iné športy

Jedinečná medaila aj prostredie: Maratón, na ktorom by nemal chýbať žiaden milovník behu

Slovensko žije behom. Bez ohľadu na to, či ide o maratón, polmaratón, či rôzne tematické disciplíny, čoraz viac Slovákov trávi svoj voľný čas práve pri tejto športovej aktivite. A práve pre nich máme skvelý tip na akciu, ktorá ich zaujme.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná medaila aj prostredie: Maratón, na ktorom by nemal chýbať žiaden milovník behu
Zdroj: TASR

O2 Banskobystrický maratón (ďalej len BB maratón) patrí po Bratislave a Košiciach k najobľúbenejším bežeckým podujatiam na Slovensku. Je súčasťou multišportovej série Marathon BB Tour, v ktorej sú podujatia ako večerný krátky beh, dlhší cestný beh, veľmi náročný horský beh, orientačný beh, duatlon, či cyklomaratón. S jej organizátorom Miroslavom Štrbom sme sa rozhodli predstaviť vám tento vrchol bystrickej bežeckej sezóny.

BB maratón sa bude konať po šiestykrát a každým rokom naberá na popularite. Pre koho je určený? Nájdu si v ňom okrem dospelých miesto aj deti?

Maratónsky víkend je rozdelený na sobotný Minimaratón, v ktorom sa predstavia všetky deti do 15 rokov, a nedeľa je určená pre dospelých. Ale ako jediní na Slovensku máme trojčlennú polmaratónsku štafetu (každý člen štafety beží 7km) a v nej nie sú vekové obmedzenia. Čiže na štarte môžete vidieť rodinné štafety, ako aj štafety povedzme juniorské.

Zdroj: TASR

Môžu sa záujemcovia prihlásiť na BB maratón aj bez toho, aby absolvovali nejakú inú súťaže celkovej série? Neprídu o nejaké body?

Maratón je samostatný koncept so všetkým, čo k tomu patrí. Môžu sa samozrejme zúčastniť iba týchto pretekov. Máme nádherne členitú trať mestom s úplne odstavenou motorovou dopravou, takže v deň behu počas celého 5-hodinového limitu žiadne auto nestretnete. Jedine že by ste bežali zo všetkých najrýchlejšie, pretože pred prvým bežcom ide sprievodné rozhodcovské vozidlo s časomierou :)

PRIHLASOVANIE na BB maratón TU

Koľko stojí štartovné a čo všetko je v ňom zahrnuté?

Momentálne je štartovné na úrovni 40 eur za individuálnu disciplínu, 99 eur stojí štafeta. U nás v Banskej Bystrici od začiatku platí, že každý účastník, či beží iba 7 km v štafete alebo celý maratón, dostane plnohodnotný štartový balíček a kompletnú starostlivosť. V športovej taške si páni nájdu kvalitné tričko, dámy tielko, darčeky od sponzorov, tlačenú edíciu Maratónskeho spravodaja, štartové číslo s čipom, jeden vstup na mestskú plaváreň a do mestského múzea zdarma. Tí, ktorí sa už nášho maratónu zúčastnili, vedia, že sa u nás dá v záverečnom žrebovaní získať nový osobný automobil Renault Clio. Novinkou ale je, že tento rok budú do žrebovania zaradení aj samostatní členovia štafiet, to znamená veľmi veľkú pravdepodobnosť výhry nového auta.

Súčasťou tejto septembrovej akcie by malo byť niekoľko kategórii…

Ako jediní na svete organizujeme Majstrovstvá sveta v polmaratóne na boso, kde môžu štartovať iba bosí pretekári. Rovnako už po štvrtýkrát v rámci podujatia budú prebiehať Majstrovstvá Slovenska v polmaratóne rezortu MO, už spomenutá jedinečná trojčlenná polmaratónska štafeta a samozrejme kráľovská trať a tou je maratón.

Zdroj: TASR

BB maratón neorganizujete po prvýkrát. Čo vás každoročne motivuje?

Motiváciou sú pre nás ľudia okolo. Žijeme v meste, kde športuje viac ako 50% dospelej populácie, čo nie je nikde inde na Slovensku. Snažíme sa vniesť do života ľudí pohyb, nemusí to byť výlučne beh, preto má Marathon BB Tour toľko možností na zapojenie sa. Ako absolútne najdôležitejšie vnímame fakt, že pri športujúcich rodičoch športujú aj ich deti, pre ktoré sú vzormi a idolmi. Pre tento rok sme po prvýkrát spustili Marathon BB miniTour, čo je rovnaká séria ako Marathon BB Tour, len je určená výlučne pre deti od 6 do 10 rokov. Najlepšie dievčatá a chlapcov z celého roku budeme s veľkou pompou dekorovať na hlavnom pódiu 2.9.2017 počas minimaratónu.

Chceme, aby naše podujatie mali ľudia radi, aby ho zažili na „vlastných nohách“ a aby sa do Banskej Bystrice radi vracali. Naše mesto nie je rovinka, trať preto má určité nastúpané metre, ktoré ale zaručujú to, že si ich budú ľudia lepšie pamätať.

Veľmi nás teší, že sme inšpiráciou aj pre oveľa väčšie podujatia, ktoré od nás čo to „obkukali“. Spomeniem napr. maratónsky pas a polmaratónsku štafetu spolu s polmaratónskymi vodičmi, ktoré sa neskôr objavili v našom hlavnom meste. Prípadne nepreplácanie štartovného zahraničným bežcom a týmto spôsobom oveľa silnejšia podpora účastníkov z našej krajiny.

Zdroj: TASR

Koľko mávate účastníkov na tomto podujatí?

Kapacitu neobmedzujeme, u nás môže bežať skutočne každý. Minulý rok sme mali celkovo 2 323 účastníkov.

Určite sa ho zvyknú zúčastňovať ľudia z celého Slovenska. Ale čo také zahraničie?

Účastníci k nám chodia z celého sveta, pravidelne sú to zástupcovia čierneho kontinentu, rovnako zámorskí účastníci. Prím hrajú Slováci, Česi a Poliaci.

Bystrická Dukla je aj domácim klubom Mateja Tótha, chodí si zabehať každoročne aj on?

Matej je našim každoročným účastníkom, ktorý sa venuje hlavne deťom v sobotnom minimaratóne. My máme osobnosti priamo v meste, je bežné, že počas tréningu narazíte na olympijských víťazov, majstrov sveta či Európy. Všetci radi prídu povzbudiť deti na ich behoch v sobotu, potom samozrejme behajú či už štafetu alebo polmaratón. Tento rok sme Európskym mestom športu, preto túto podporu vnímame trošku intenzívnejšie aj smerom zo samotného mesta.

Zdroj: TASR

Ako sa v tieto dva dni zmení Bystrica? Predpokladám, že pre mesto ako také je počet účastníkov veľkým prínosom …

Do mesta pribudne veľa zahraničných návštevníkov. Treba si uvedomiť, že každý bežec si rád so sebou privedie aj osobný fanklub, čo znamená cez víkend v uliciach mesta okolo 10-tisíc ľudí. Radujú sa hoteliéri, reštaurácie. Mesto má vtedy úžasnú atmosféru aj vďaka načasovaniu, keďže je to posledný prázdninový víkend.

Vašou špecialitou je veľmi zaujímavý typ medaile. Môžete ju popísať?

Aj týmto sme od začiatku inšpirovali množstvo organizátorov iných podujatí, čomu sme veľmi radi. Naše medaile sú v podstate skladačka. Pokiaľ sa ľudia zúčastnia všetkých našich súťaží série Marathon BB Tour, ktoré máme počas roka, a všetky si poskladajú, vyjde im konkrétny tvar. Mali sme už napríklad logo našej série, prípadne odkaz, ktorý chceme v ľuďoch zanechať. Pre tento rok je to veľmi decentná, zamatová, vyladená krásavica ;)

Ak by ste chceli získať aspoň kúsok z tej krásavice, určite sa prihláste do BB maratónu, ktorý je na pláne 3. septembra v Banskej Bystrici. Viac info na stránke www.marathonbbtour.sk

Pozrite sa FOTOGALÉRIU a VIDEO z predošlých ročníkov.

Zdroj: YouTube.com
5. Banskobystrický maratón v OBRAZOCH
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM