Júlia Vargová Rôzne Správy

Konferencia Megatrendy a médiá: V Smoleniciach riešili vplyv digitálnych médií

Smolenický zámok sa stal dejiskom najväčšej vedeckej konferencie o médiách. Priniesli na nej odpovede na otázky o súčasnom vplyve digitálnych médií.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia Megatrendy a médiá: V Smoleniciach riešili vplyv digitálnych médií
Zdroj: FMK UCM

Viac ako 150 účastníkov zo siedmich krajín počas dvoch dní diskutovalo o súčasných mediálnych trendoch, ich vplyve na spoločnosť, ale aj o falošných správach a dezinformáciách.

Najväčšia vedecká konferencia o médiách má za sebou úspešný 14. ročník. Informoval o tom Peter Krajčovič z Fakulty masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity svätého Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. Konferenciu zorganizovala FMK UCM a odbornými partnermi boli Fakulta sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe, Ústav divadelnej a filmovej vedy SAV, Ústav politických vied SAV, Poľská akadémia vied, Centrum pre inovácie a transfer technológií Sliezkej univerzity v Poľsku a Polish PR Association.

Konferencia s názvom Megatrendy a médiá sa konala v dňoch 16. a 17. apríla v priestoroch Smolenického zámku. Hlavnou témou bol digitálny vesmír – „Digital Universe“.

Pozvanie na konferenciu prijali aj zástupcovia z Central South University Changsha v Číne, s ktorou FMK UCM v Trnave rozvíja spoluprácu v oblasti vedecko-výskumnej činnosti. „Spolupráca umožní vzájomnú výmenu skúsenosti v oblasti mediálnych štúdií, ale do budúcnosti vytvorí aj priestor pre absolvovanie študijných pobytov a stáží,“ uviedla dekanka Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave Ľudmila Čábyová.

V hlavnom bloku účastníci diskutovali o súčasných mediálnych trendoch a ich vplyve na spoločnosť, budúcnosti podcastingu, umelej inteligencii, ale aj o správaní sa ľudí v digitálnom prostredí, etike komunikácie, či o tradičných hodnotách.

Súčasťou programu bolo odovzdanie Výročnej ceny FMK UCM v Trnave Granátové jablko Mariána Matyáša. Cenu si prevzali fotograf Peter Lančarič a televízny producent Martin Frimmer. Obaja sú absolventmi Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave, ktorí sa podieľajú na viacerých úspešných projektoch.

Počas konferencie podpísali dekanka Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave Ľudmila Čábyová a riaditeľka Divadla Jána Palárika v Trnave Zuzana Šajgalíková memorandum o spolupráci, vďaka ktorému budú môcť študenti absolvovať v divadle odbornú prax, vystavovať svoje práce a podieľať sa na natáčaní videozáznamov z predstavení. „S Divadlom Jána Palárika v Trnave sme úspešne spolupracovali aj v ostatných rokoch. Veríme, že spoločným memorandom vytvoríme priestor pre ďalšie úspešné projekty, a najmä, umožníme našim študentom rozvíjať ich potenciál,“ dodala Čábyová.

Megatrendy a médiá
3
Galéria
Zdroj: FMK UCM
Zdroj: FMK UCM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM