Rastislav Búgel Kultúra

Krásne jarné počasie prilákalo ľudí na Katarínku: Konal sa ďalší ročník Bielonedeľnej púte

Už 17. ročník Bielonedeľnej púte na Katarínku sa uskutočnil v prvú nedeľu po Veľkej noci. Za krásneho jarného počasia sa na nej zúčastnilo viac ako 150 ľudí a na omši sa zišlo celkovo 400 veriacich.

Ilustračný obrázok k článku Krásne jarné počasie prilákalo ľudí na Katarínku: Konal sa ďalší ročník Bielonedeľnej púte
Zdroj: TASR

Informovala o tom aktívna členka duchovného tímu občianskeho združenia (OZ) Katarínka Mária Mikušová. „Púť sa začala odchodom vlaku z Bratislavy do Trnavy pred ôsmou hodinou. Potom sme pokračovali cez Malé Karpaty do obce Buková až po zrúcaninu sv. Kataríny. Trojhodinové putovanie bolo sprevádzané siedmymi zamysleniami. Svätá omša sa začala o 14.15 h. Celkovo nás bolo 400,“ konštatovala Mikušová s tým, že púte sa zúčastnili ľudia rôznych vekových kategórií.

Ako povedala, ide o obnovenie tradície z minulosti, kedy bola púť pre toto miesto významnou udalosťou a zúčastňovalo sa jej viac ako 6000 veriacich na čele s trnavským arcibiskupom. Organizuje ju Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM) a dobrovoľníci z OZ Katarínka, ktorí sa počas letných táborov podieľajú na záchrane ruín františkánskeho kostola a kláštora zo 17. storočia. Tohtoročné putovanie sa nieslo v duchu myšlienky roku milosrdenstva.

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt oslávi už 22 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke sú vedené pod zastrešujúcou organizáciou ZKSM a od založenia sa na táboroch zúčastnilo už 1531 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania. V nasledujúcej sezóne sa plánuje dokončovať konzervácia kláštora, v kostole bude nasledovať oprava hlavíc pilierov a realizácia opráv v presbytériu. Jedným z hlavných cieľov je dokončovanie prác vo veži a následné vybudovanie točitého schodiska, aby sa mohla stať vyhliadkovou vežou pre turistov. Okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM