Kultúra

Milovníci umenia sa majú na čo tešiť: Trnavčania môžu obdivovať Čierny kvet, FOTO

Profilovú prezentáciu dvoch slovenských umelcov Michala Černušáka a Mareka Kvetana s názvom Čierny kvet si možno v Koppelovej vile Galérie Jána Koniarka v Trnave pozrieť od štvrtka až do 15. marca.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci umenia sa majú na čo tešiť: Trnavčania môžu obdivovať Čierny kvet, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR

Prináša aktuálnu tvorbu autorov, kurátor výstavy Vladimír Beskid chcel spojením poukázať na podobnosť ich programov v rozdielnych médiách. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Odvrátená strana kapitalizmu

Černušák sa predstavuje maľbou a Kvetan svojimi objektmi. „Ide o spoločnú platformu, v ktorej sa premieta globálny svet masmediálnych informácií, kapitálu a manipulácií, nemoci mocných a ich kritické reflektovanie. Práve tento kriticko-ironický pohľad ich spája a nám dáva možnosť uvedomovať si, ako globálny svet preniká do našich obývačiek a myslí – preto aj ‚čierny kvet‘ ako odvrátená strana rozvíjajúceho sa monopolného kapitalizmu,“ uviedol Beskid.

V rozmerných scénach Černušáka sa objavujú vznášajúce sa architektúry, politici, kozmonauti aj developeri, hýriace plážové párty, rútiaci sa americký sen, ale aj scény katastrof, v mnohovrstevnej tvorbe Kvetana môže divák sledovať programové sústredenie sa na hraničné 3D realizácie, na absurdné situácie a objekty.

Zmeny vo vnímaní diela

Autor modeluje paralelné konštruovanie reality, kultúru ‚invalidnej‘ každodennosti. Tu malý posun či drobná odchýlka prinášajú výraznú zmenu významu diela.

Michal Černušák (1982) žije a tvorí v Bratislave. V poslednom desaťročí vystavoval v Salzburgu, Brne, Londýne, Bratislave, Budapešti, Košiciach, Péczi, Banskej Štiavnici, Olomouci, Sankt Pöltene, Miskolci.

Pedagogicky pôsobí na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU). Marek Kvetan (1976) pôsobí rovnako na VŠVU, je držiteľom viacerých medzinárodných ocenení, v poslednom období mal samostatné výstavy v Bratislave, Valašskom Meziříčí, Košiciach, Mníchove, Liptovskom Mikuláši, Banskej Štiavnici i Poprade.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Čierny kvet
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM