Dominika Handzušová Šport

Na verejku korčuľuje aj Alexander Krajčovič (81): TOTO je jeho recept na športovú dlhovekosť

Jeho meno je určite známe nejednému pamätníkovi nielen z futbalu, ale i hokeja. Prečítajte si rozhovor s Alexandrom Krajčovičom, ktorý sa aj v obdivuhodnom veku stále milovaným športom venuje.

Ilustračný obrázok k článku Na verejku korčuľuje aj Alexander Krajčovič (81): TOTO je jeho recept na športovú dlhovekosť
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Prstom do radu ukazuje na bývalých spoluhráčov, z ktorých väčšina už nežije. „Tibenský, Jakubčík, Milan Galbička, Stacho… a tu som ja, vedľa Jarábka.“ Stále hráva futbal a pravidelne ho môžete stretnúť aj na verejnom korčuľovaní. Alexander Krajčovič pritom má už 81 rokov.

Recept na športovú dlhovekosť

„Starí páni, no, my sme tam najstarší,“ so smiechom pritakáva na otázku, či sa futbalu naďalej venuje. „Trošku sa to v zime obmedzilo, v lete sme na Slávii trikrát týždenne. Teraz mám do toho aj to korčuľovanie.“ Pán Krajčovič sa teda na nedostatok pohybu rozhodne sťažovať nemôže. A práve pohyb je jeho osvedčeným receptom na športovú – a možno nie len športovú – dlhovekosť. „Dostal som teraz síce defekt na bicykli, tak som prišiel výnimočne autom. Ale inak som každý deň na bicykli. Princíp je jasný, stále byť v pohybe,“ radí bývalá futbalová i hokejová hviezda.

„Šaňo“, ako ho známi prezývajú, je vďačný aj za pevné zdravie: „Nemal som ani nejaké veľké zdravotné problémy. Raz ma trafil puk, mal som posunutý chránič, tak ma trafil do píšťaly. Pri hokeji je to nebezpečné, v tej dobe ešte neboli prilby, ani chrániče také perfektné ako majú teraz hráči. Keď vás puk trafí, v tej rýchlosti, to je ako kameň. Má to svoje riziká.“

Obojživelníkov už dnes niet

„Tu bol zimný štadión vedľa futbalového. Tak to vtedy bolo, v lete sme hrávali futbal, keď nasnežilo, bol ľad, pribudol hokej,“ pripomína štandardnú, dnes už skôr výnimočnú vec. Spomedzi hokejových spoluhráčov spomína na Milana Fandla, ktorý by mal tiež približne o mesiac osláviť 81 rokov. „On je taký nervák. Bol taký zúrivý, ja som bol skôr chladnokrvný,“ rozosmial sa pán Krajčovič. „Hrali sme na Slovane s dorastom, stala sa taká vec, že mi pripísali gól, aj keď som ho nedal. Bol som najlepší hráč, tak mi ho pripísali – ale neprávom,“ vypichol na záver perličku z hokeja.

Pozrite si aj zaujímavú galériu s výstrižkami, dobovými i aktuálnymi fotografiami zo súkromného archívu pána Krajčoviča.

Alexander Krajčovič
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM