Monika Hanigovská Rôzne

Nápad, ktorý podporuje cyklodopravu v uliciach Trnavy: Študentom požičiavajú bicykle

V Trnave úspešne realizujú zaujímavý projekt. Občianske združenie ponúka prenájom bicyklov pre študentov k rýchlemu a efektívnemu pohybu po meste.

Ilustračný obrázok k článku Nápad, ktorý podporuje cyklodopravu v uliciach Trnavy: Študentom  požičiavajú bicykle
Zdroj: Archív: KOLOKOLO

Zelené bicykle

Za všetkým je študentský projekt KOLOKOLO, ktorý vstupuje v Trnave úspešne už do piatej sezóny. „KOLOKOLO je občianske združenie, ktorého členmi sú zástupcovia jednotlivých univerzít a vysokých škôl v Trnave. V rade členov máme aj niekoľko dobrovoľníkov, či podporovateľov. Aj už pasívnych, ale podporujúcich zakladateľov, partičku z Back-Space,“ vysvetľuje nám Adam Peciar, dobrovoľník projektu.

Bicykle, ktoré sa dajú požičiavať, sú rozpoznateľné najmä ich nástrekom"Bicykle sú zelenej farby, symbolizujúce EKOmobilitu. Majú nálepky a niektoré majú dokonca aj svoje mena,“ vraví Peciar. Aktuálne združenie disponuje približne 35 kusmi bicyklov a v tomto semestri má byť tento počet ešte znásobený.

Zdroj: Archív: KOLOKOLO

Koľko to vyjde?

Občianske združenie ponúka zapožičiavanie si dvojkolesových tátošov nie iba pre študentov.„Pri­oritne sú bicykle určené pre cezpoľných študentov denného štúdia. Na bicykloch je občas vidno aj primátora mesta Trnava, alebo pedagógov, v lete turistov, prípadne svadobné páry, ktoré si požičajú jednorazovo naše staré Ukrajiny na fotenie,“ odpovedá nám s úsmevom Peciar. Projekt však slúži najmä „cezpoľným“ študentom denného štúdia.

KOLOKOLO bicykel zapožičiava občianske združenie záujemcom na školský rok. Bicykel sa tak vracia na konci skúškového obdobia. Za prenájom bicykla sa platí symbolické členské. Zimný semester je spoplatnený sumou desať eur a výpožička na letný vyjde o desať eur viac. Prihlášku môžu záujemcovia nájsť na webe občianskeho združenia.

Motivácia projektu

Združenie KOLOKOLO chce motivovať ľudí, aby využívali nemotorizované dvojkolesové prostriedky čoraz viac. A čo je hlavnou motiváciou projektu? „Rýchlejší, ekologickejší a zdravší pohyb študentov po Trnave. Motivácia pre ostatných Trnavčanov vysadnúť zo svojho auta a isť na bicykli. Stále tu máme prípady, keď ľudia používajú autá do 1 kilometra po meste, čo je nonsens,“ prezrádza nám Adam Peciar.

Napriek peknej myšlienke však žiaľ niekedy prichádza aj na nemilé zistenia. Ani tieto bicykle neobchádzajú totiž krádeže. „Stáva sa to, no v poslednom období už menej. Máme priemer bicykel/sezóna. Verím, že túto sezónu vylepšíme štatistiku na nulu,“ dodal Peciar.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

FOTO: Projekt ponúka prenájom bicyklov pre študentov
7
Galéria
Zdroj: Archív: KOLOKOLO
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM