Monika Hanigovská Rôzne

Prežil obe svetové vojny aj požiar: V ankete Strom roka bojuje jaseň z Dechtíc, FOTO

Do finálovej dvanástky sa prebojoval aj mohutný strom z nášho okresu, ktorý prežil mnohé útrapy a kus dejín. Zoznámte sa, toto je jaseň štíhly z Dechtíc.

Ilustračný obrázok k článku Prežil obe svetové vojny aj požiar: V ankete Strom roka bojuje jaseň z Dechtíc, FOTO
3
Galéria
Zdroj: ekopolis.sk

V poradí už 16. ročník ankety Strom roka odštartoval aj tento rok na festivale Pohoda v Trenčíne. Dvanásť nových finalistov sa bude uchádzať do konca septembra o podporu v podobe odborného ošetrenia.

Medzi nimi má svoje zastúpenie aj okres Trnava. O titul zabojuje Jaseň z Dechtíc. Strom s najvyšším počtom hlasov bude zároveň reprezentovať našu krajinu v ankete Európsky strom roka.

Do finálovej dvanástky sa ďalej prepojovala čerešna – Čižatice okr. Košice (Čerešna vtáčia – Cerasus avium), dub – Kežmarok okr. Kežmarok (Dub letný – Quercus robur),hruška – Rejdová okr. Rožňava (Hruška plánka – Pyrus pyraster), ginko – Prešov okr. Prešov (Ginko biloba – Linnaeus), topoľ – Dolná Strehová okr. Veľký Krtíš (Topoľ biely – Populus alba), lipa – Kopčany okr. Skalica ( Lipa veľkolistá – Tilia platyphyllos), jabloň – Svinná okr. Trenčín ( Jabloň domáca – Malus pumila), jaseň – Dechtice okr. Trnava (Jaseň štíhly – Fraxinus excelsior), hruška – Dolné Príbelce okr. Veľký Krtíš (Hruška planá – Pyrus pyraster), lipa – Riečnica okr. Čadca (Lipa – Tiliaceus),mag­nólia – Betliar okr. Rožňava (Magnólia končistolistá – Magnolia acuminata L., dub – Lipovany okr. Lučenec ( Dub letný – Quercus robur).

Nie je to len mohutný strom

Jaseň štíhly v Dechticiach má 200 rokov, obvod 300 cm a výšku 17 metrov. Okrem úctyhodných rozmerov to nie je len mohutný strom.

Tento strom ako jeden z mála prežil obrovský požiar, ktorý vypálil väčšinu dediny v roku 1869, obidve svetové vojny a stále je pevný ako skala.

„Teraz, keď sa okoloidúci pozrú na tento strom, majú pred ním veľký rešpekt kvôli jeho mohutnosti, no poteší ich, keď im poskytne v lete svoj tieň. Naši otcovia pod ním ako malí chlapci hrávali karty, a už vtedy mal asi 17 metrov. Vtedy bol navôkol neho ešte močiar, až neskôr sa okolité polia odvodnili,“ informujú organizátori podujatia.

Zdroj: ekopolis.sk

Ako zahlasovať

Verejné hlasovanie sa začalo 5. júla 2018 na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do 30. septembra 2018. Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti Facebook – www.facebook.com/…cia.ekopolis.

FOTO: Toto je on. V súťaži Strom roka bojuje aj tento majestátny strom z Dechtíc
3
Galéria
Zdroj: ekopolis.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM