Tlačové správy

RADÍME: Každá zľava niečo stojí a žiadny bankový účet nie je naozaj zadarmo

V tvrdej konkurencii sa banky predháňajú v supervýhodných ponukách bežných účtov bez poplatkov. V reklame však neodznie, že budete musieť platiť za každý výber z bankomatu, mať na účte zamrznutých 25 eur ako zostatok, alebo nechať si tam posielať každý mesiac sumu, ktorá prevyšuje váš príjem.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Každá zľava niečo stojí a žiadny bankový účet nie je naozaj zadarmo
Zdroj: TASR

Ak teda naozaj chcete ušetriť na bankových poplatkoch, nemali by ste počúvať lákavé reklamné slogany, ale urobiť si jasno vo svojich požiadavkách a všetkých bankových poplatkoch.

Ako si vybrať najvýhodnejší bankový účet?

  1. Ujasnite si priority: Platíte kartou aj balíček žuvačiek, alebo máte lepší pocit, keď pri pokladni držíte hotovosť? Koľko máte zriadených trvalých príkazov a koľko kariet k účtu potrebujete? Chcete si aj sporiť, alebo miniete celý svoj príjem do posledného centu? Vyhovuje vám čisto elektronická komunikácia s bankou, alebo ste skôr stará škola, ktorá chce mať možnosť zájsť na pobočku aj osobne? Skrátka, musíte si vopred premyslieť, čo vlastne od svojho bankového účtu očakávate a až podľa toho začať vyberať.
  2. Hotovosť alebo karta?: Prakticky žiadna z bánk, ktoré ponúkajú účty zadarmo vám neumožní len tak vyberať si zadarmo aj peniaze z bankomatu. Väčšinou ide o virtuálne banky s minimom kamenných pobočiek a preto sa očakáva, že aj jej klienti budú svoje finančné operácie vykonávať najmä virtuálne, teda bez hotovostných platieb. Lenže ani najmodernejší človek sa nezaobíde bez nejakých mincí v peňaženke. Preto si dobre zvážte, či vám budú stačiť jeden –dva grátis výbery z bankomatu za mesiac a za každý ďalší ste ochotný zaplatiť trebárs 1,3 eura. V niektorých bankách vás zúčtujú za úplne každé použitie bankomatu a potom sa už výhoda bezplatného účtu môže úplne rozplynúť.
  3. Sieť bankomatov a pobočiek: Niektoré banky umožňujú výbery hotovosti z vlastných bankomatov bez poplatku. Preto je dobré si vopred zistiť, či je to tak, ich počet a rozmiestnenie. Napríklad ČSOB ich má na Slovensku 260 a s účtom ČSOB Pohoda či ČSOB Extra Pohoda sú výbery z nich bezplatné. Zadarmo môžete mať aj samotné vedenie bežného účtu, ak ho budete využívať aktívne. Najnovšou vychytávkou ČSOB je SmartÚčet – kombinácia bežného účtu, smartfónu/tabletu mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking, aby ste mali prístup k svojim finančným operáciám vždy po ruke..
  4. Prehľadný internetbanking a mobilná aplikácia: V dnešnom modernom svete sa čoraz viac každodenných operácií prenáša do počítača alebo smartfónu a bankové služby nie sú výnimkou. Ušetríte tak čas a získate nečakané možnosti, ako napríklad rýchlu platbu len naskenovaním QR kódu z faktúry či plagátu, okamžité nastavovanie denného limitu na platbu podľa momentálnej potreby, alebo možnosť vytvoriť si vlastný dizajn vašej platobnej karty. To všetko vám umožňuje napríklad „ČSOB SmartBanking“:

http://gdesk.hit.gemius.pl/…tbanking.sk/?… od ČSOB. Zaujímajte sa už počas výberu vášho bankového účtu, či má aj elektronickú verziu a ako ľahko sa s ňou pracuje. Môže to byť pre vás výhodnejšie, ako ušetriť dve – tri eurá mesačne za správu lacnejšieho ale nepraktického účtu.

5. Zostatok a obrat na účte: Úplne a bezpodmienečne zadarmo sú väčšinou len účty pre deti, študentov a seniorov. Inak bude od vás každá banka očakávať splnenie nejakých požiadaviek, ak chcete mať účet grátis. Väčšinou je to minimálny zostatok na účte, ktorý sa môže pohybovať od 7 eur do niekoľkých stoviek eur, alebo pravidelný príjem na účet tiež vo výške niekoľko stoviek eur, či minimálny počet trvalých príkazov. Dobre si tieto podmienky preštudujte, aby ste neboli prekvapení a vedeli ich splniť.

foto: ilustračné

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM