Rastislav Búgel Kultúra

Rok Ľudovíta Štúra bol úspešný: V kraji pripravili 230 podujatí

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti pripravili v rámci Roka Ľudovíta Štúra 230 podujatí. Išlo predovšetkým o stredné školy, ale do aktivít sa zapojili aj kultúrne inštitúcie - štyri knižnice, dve galérie, štyri osvetové strediská, hvezdáreň a divadlo.

Ilustračný obrázok k článku Rok Ľudovíta Štúra bol úspešný: V kraji pripravili 230 podujatí
Zdroj: TASR

Cieľom aktivít počas celého roka bolo poukázať na odkaz štúrovskej generácie, ktorý spočíva v nevyhnutnosti zachovávania národných a sociálnych hodnôt a tradícií.

K nosným podujatiam Roku Ľudovíta Štúra patrilo v TTSK septembrové otvorenie novej expozície v Pamätnej izbe Jozefa Miloslava Hurbana v Hlbokom. V októbri sa konala v Trnave vedecká konferencia s názvom 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra – odkaz európskeho velikána pre dnešok. Jej organizátormi boli TTSK, Matica slovenská, Evanjelická cirkev a. v., Trnavská arcidiecéza, Trnavská univerzita a Univerzita sv. Cyrila a Metoda.

Pamätnou medailou predsedu TTSK – Roku Ľudovíta Štúra 2015 v tom istom mesiaci ocenil Tibor Mikuš významné osobnosti regiónu a Slovenska a na Úrade TTSK odhalili bustu Ľudovíta Štúra, ktorá je dielom Martina Palu. Školy v siedmich okresom kraja pripravili spolu 37 výstav a prehliadok, 12 čítaní na hodinách a premietaní filmov, 34 seminárov, predstavení, besied a prednášok, 35 súťaží, umeleckých pásiem a prednesov, 28 návštev múzeí a pamätných izieb, šesť návštev koncertov a divadelných predstavení a 20 prezentácií, kvízov a projektov o Ľ. Štúrovi. Uvádza sa to v informácii, ktorá je zaradená do programu výjazdového zasadnutia poslancov Trnavského samosprávneho kraja, ktoré bude v stredu 20. januára v Gabčíkove.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM