Erik Bojničan Rôzne

Sen každého rybára: Kráľom priehrady sa stáva sumec, jeho miery vás ale odrovnajú!

Počas vypúšťania priehrady rybári spolu s dobrovoľníkmi mali plné ruky práce nielen kvôli nepriazni počasia. Podarilo sa im totiž z vody vytiahnuť aj naozaj kapitálne kúsky! Jeden však výrazne vyčnieva...

Ilustračný obrázok k článku Sen každého rybára: Kráľom priehrady sa stáva sumec, jeho miery vás ale odrovnajú!
Zdroj: TASR

Podľa Tomáša Dobrovodského, tajomníka Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Trnave, ktorá výlov počas uplynulého týždňa zabezpečovala, trofejných rýb okrem sumca zostalo v sieťach ešte niekoľko, napríklad 95 cm dlhý kapor s hmotnosťou 15 kilogramov či 120-centimetrová a 13,5 kila vážiaca šťuka a rovnako dlhý úhor.

Cez 20 ton rýb

Dovedna to bolo 21.387 kilogramov rýb v hodnote za viac ako 59.000 eur. Previezli ich do nádrží v blízkosti Horných Orešian.

„Každý deň od 13. do 19. októbra sa na výlove zúčastňovalo až 60 rybárov a dobrovoľníkov, ktorí pracovali v mimoriadne ťažkých podmienkach – v daždi, v zime a v obrovských nánosoch blata,“ povedal Dobrovodský.

V posledný deň výlovu rýb z vypúšťanej vodnej nádrže v Horných Orešanoch a na úplne posledný záťah sieťou vylovili rybári kráľa priehrady. Trofejný sumec mal dĺžku 225 centimetrov a vážil 82 kilogramov.

Nádrž vypúšťajú po 25 rokoch

Vodnú nádrž vypúšťa Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š. p., po 25 rokoch prevádzky pre účely kontroly trvalo zaplavených objektov a prípadné potrebné opravy. Jej celkový objem je 3,8 milióna kubických metrov (m3), zatopená plocha je takmer 50 hektárov. Výška hrádze je 18,3 metra. Výstavba nádrže začala v roku 1988 pre zmiernenie povodňových prietokov, zlepšenie prietokov v období sucha, výrobu elektrickej energie a závlahu pozemkov, ale využíva sa aj na športový rybolov.

Hladinu znižuje SVP od júla, každý deň zhruba o desať centimetrov, úplne bez vody by mala byť na konci októbra. Snahou rybárov bude po jej opätovnom napustení v čo najkratšom možnom čase zabezpečiť celkovú regeneráciu pôvodnej obsádky v nádrži. Vyžaduje si to určité obdobie a najlepším riešením pre zotavenie ekosystému je dočasný zákaz lovu. Opätovné otvorenie pre rybárov je preto plánované až na začiatok roka 2017.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM