Rôzne

Trnava, ako ste ju ešte nevideli: Objavte známe miesta očami fotografky Emy, FOTO

Mladá fotografka Ema Lančaričová ponúka vo svojom projekte úplne nové pohľady na Trnavu. Spoznávate tieto miesta?

Ilustračný obrázok k článku Trnava, ako ste ju ešte nevideli: Objavte známe miesta očami fotografky Emy, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Ema Lančaričová

Rodáčka z Trnavy, fotografka Ema Lančaričová, spojila sily s grafickým dizajnérom Ervínom Gejdošom a spolu vytvorili projekt Ramble Trnava. Ide o fotoknihu s 80 nevšednými zábermi z rôznych kútov Trnavy.

Ema je čerstvou absolventkou magisterského štúdia na Vysokej škole výtvarných umení, odbor Fotografia a nové médiá. Vo svojej tvorbe pracuje hlavne s analógovou fotografiou. Aj zábery do jej najnovšieho projektu nafotila na 35 mm farebný film.

Jej práce ste mohli v Trnave vidieť v rámci výstavného projektu s názvom Are you art ?! v Malom Berlíne, alebo skrz fotografické workshopy kyanotypie na Nádvorí. Viac o najnovšom projekte nám prezradila v rozhovore.

Ako vznikol projekt Ramble Trnava?

Fotografický projekt Ramble vznikol v roku 2019 na študijnom pobyte v Poľsku, v meste Lodz. Vznikol ako reakcia na nové nepoznané prostredie. Ramble je anglické slovo, ťažko preložiteľné do slovenčiny, ktoré odkazuje k túlaniu sa, chodeniu bez cieľa, blúdeniu, prechádzaniu sa. Vystihuje presne to, ako tento projekt začal, ako dlhé bezcieľne prechádzky po meste bez dopredu určenej trasy.

Čo nasledovalo po návrate zo študijného pobytu?

Po návrate z erasmu do Trnavy som si uvedomila, že mi zostal určitý spôsob nahliadania na svoje okolie ako aj návyk dlhých prechádzok, počas ktorých som si všímala rovnaké detaily ako v Poľsku. Začala som znovuobjavovať Trnavu – nielen prechádzkami, kedy som sa fyzicky dostala aj na dovtedy nikdy nenavštívené ulice, ale aj skrz vzniknuté fotografie.

„Ide o to, že fotografovať znamená orámovať skutočnosť. Vy vyberáte, čo na výslednej fotografii zakomponované bude a čo nie.“

Takže, ak sa rozhodnete niečo zaznamenať, je to pomyselné vytrhnutie. V tomto prípade vytrhnutie z kontextu ulice, mesta. To mi umožnilo prehodnotiť ako pohľad, tak aj spomienky na Trnavu. Uvedomila som si, že dennodenne prechádzame rovnakými trasami, až sa pre nás naše okolie stalo všedným, rutinou.

Text článku pokračuje pod fotografiou!

Zdroj: Ema Lančaričová

Ako dlho celkovo trvala príprava takéhoto projektu?

Fotografie vznikli v druhej polovici roku 2019. Po odfotografovaní, vyvolaní a naskenovaní filmov sme začali s Ervínom rozmýšľať nad skladbou knihy. Projektu sme sa venovali po práci v rámci voľného času v priebehu minulého roku. Pandémia nás istým spôsobom zbrzdila a v konečnom dôsledku aj rozbehla.

Kedy plánujete knihu vydať?

Projekt sme doteraz financovali zo svojho a na to, aby mohla kniha vyjsť v náklade 500 kusov, sme sa rozhodli zvoliť formu crowdfundingu. Ľudia si môžu dopredu objednať knihu a iné odmeny, ktoré sme pripravili za ich prejavenú dôveru. Ak bude kampaň úspešná, kniha vyjde v druhej polovici marca.

Zorganizovať kampaň počas pandémie asi nebolo jednoduché. Narušila kríza vaše plány?

Dlho sme uvažovali, nad tým, kedy bude vhodný čas na spustenie kampane na startlabe. Mojím plánom, v rámci povedomia o tomto projekte, bolo vystaviť vybrané fotografie v Galérii Výklad v Trnave v októbri/ novembri 2020 a zorganizovať popri tom workshop, kedy by sme s účastníkmi išli spoznávať Trnavu a zachytávať fotografie na jednorazové analógové fotoaparáty. Výstavný plán sa posúval skrz koronakrízu a nakoniec bola výstava sprístupnená 21. decembra 2020. Workshop sa skrz opatrenia nemohol konať.

„Napriek tomu, že je čas po Vianociach, rozhodli sme sa kampaň spustiť, lebo čakať, kým sa vráti svet do normálu, nemá význam. Veríme, že aj počas koronakrízy môžu vznikať pekné veci. Aj v kultúre.“

Zaujímavý je aj obal knihy. Prečo ste zvolili odhalenú väzbu?

Rozhodli sme sa pre odhalenú väzbu, aby bolo možné knihu úplne roztvoriť, a tým pádom vidieť fotografie v plnej veľkosti. Kniha je ručne viazaná a obálku tvorí vložená fotografia do bielych dosiek. Ďalšou časťou je úvodná esej v knihe, ktorá opisuje proces zachytávania svetla, času a prehliadaných mestských pohľadov.

Prekvapilo vás niečo na vašich výsledných fotografiách?

Pri niektorých fotografiách som si uvedomila, že aj keď boli odfotografované v Trnave, mohli by byť odfotografované v hociktorom inom meste, čo súvisí s mestskou architektúrou.

Ktoré miesto v Trnave máte najradšej?

Najradšej sa prechádzam na periférii Trnavy v industriálnych častiach.

Budete v projekte pokračovať?

Ramble, ako projekt momentálne pokračuje v zachytávaní mesta Piešťany a mojím cieľom je pokračovať aj v ďalších mestách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

V OBRAZOCH: Trnava očami fotografky Emy Lančaričovej
8
Galéria
Zdroj: Ema Lančaričová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM