Správy

Trojičné námestie ovládli hasiči: Trnava hostí krajskú súťaž vo vyslobodzovaní, FOTO

Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) otvorila v stredu v Trnave 7. ročník Krajskej súťaže vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel.

Ilustračný obrázok k článku Trojičné námestie ovládli hasiči: Trnava hostí krajskú súťaž vo vyslobodzovaní, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Trnave Vojtecha Valkoviča sa na súťaži zúčastňuje sedem družstiev okresných riaditeľstiev HaZZ a dve družstvá z partnerského Juhomoravského kra­ja.

Prvenstvo obhajuje družstvo z Galanty. Na podujatí sa zúčastnil aj prezident HaZZ Pavol Nereča, generálny sekretár Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Vendelín Horváth a ďalší hostia.

Ministerka na otvorení vo svojom príhovore ocenila prácu hasičov. „Byť hasičom je o vnútornej motivácii chcieť pomáhať,“ povedala.

Podľa jej slov nie je na Slovensku výnimkou, keď na jednej stanici slúžia dedo, otec i syn, hasičstvo sa posúva v rodinách z generácie na generáciu.

Rezort, ako doplnila Saková, v tomto roku v rámci zlepšovania podmienok práce poskytol každému z krajských riaditeľstiev HaZZ sanitku s vyškoleným personálom, ktorá sa pri zásahoch stará o príslušníkov hasičského zboru.

„Tak tomu bolo i pri nedávnom veľkom požiari skladu chemikálií priamo v Trnave, keď boli k dispozícii trnavská i bratislavská sanitka. Monitorovali zdravotný stav zasahujúcich profesionálov i dobrovoľných hasičov, či neprišlo k nadýchaniu splodín a podobne,“ uviedla.

Na utorkovej súťaži o Pohár župana Trnavského samosprávneho kraja bojujú družstvá okresných riaditeľstiev HaZZ zo Skalice, Dunajskej Stredy, Senice, Nitry, Galanty, Trnavy, Piešťan a moravských Boskovíc a Rosíc.

Majú pripravené rôzne scenáre dopravných nehôd, témy si vylosovali krátko pred otvorením súťaže. Na vyslobodenie zranenej osoby používajú príslušníci reálnu hasičskú techniku a vecné prostriedky ako počas bežného zásahu pri dopravnej nehode.

Časový limit súťažných družstiev je 15 minút. Na odbornosť a profesionalitu hasičov dozerajú rozhodcovia.

Foto: Ilustračné

Krajská súťaž vo vyslobodzovaní osôb z havarovaných vozidiel
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM