Rôzne Správy

Výstavba záhonu na námestí je v plnom prúde: Skrášli ho 1480 kvetov, FOTO

Sezónne skrášľovanie mesta kvetmi všemožných druhov a farieb trvá už šiesty rok. Výstavba záhonu by mala byť ukončená do kvetinového trhu Májový kvet.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba záhonu na námestí je v plnom prúde: Skrášli ho 1480 kvetov, FOTO
9
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Aby sa výsadba v záhone čím skôr zaplnila a vykreslila navrhnuté farebné obrazce, tvorcovia návrhu sa tento rok rozhodli zamerať viac aj na letničky. Bude ich dovedna 1026. Použité budú begónie, krasulky, šalvie, aksamietnice, ľaliovky, tiež ozdobné trávy. V kompozícii sa uplatnia nielen farby, ale aj tvary, rôzne výšky a štruktúry rastlín. Stĺpy pergol bude ovíjať dvadsať lián.

Spolu 1480 sadeníc kvetov, o 460 viac ako vlani, bude na 220 metroch štvorcových skrášľovať celé leto vo veľkoplošnom záhone centrálne námestie v Trnave.

Na jeho výstavbu, ktorá začína v týchto dňoch a mala by byť ukončená do kvetinového trhu Májový kvet, vynaloží mestská samospráva najmenej 12.900 eur. Tradícia inštalovania takéhoto skrášlenia mesta trvá už šiesty rok.

Vzduch nad záhonom na Trojičnom námestí bude v letných horúčavách zvlhčovať a ochladzovať nové zahmlievacie zariadenie za 4163 eur. „Keď teplota ovzdušia vystúpi nad 28 stupňov, systém sa automaticky zapne a bude fungovať v minútových intervaloch s dvojminútovými prestávkami,“ uviedla Lenka Danišovičová z úseku komunálnych služieb mestského úradu.

Pripravuje sa už aj výsadba závesných kvetináčov, pyramíd a ďalších záhonov pre ďalšie časti centra, ktoré budú stáť spolu 8160 eur.

Takmer 1600 previsnutých rôznych rastlín vytvorí kvetinové „vodopády“ na Hlavnej, Kapitulskej, Hviezdoslavovej, Halenárskej, Pekárskej ulici a pri Bernolákovej bráne. Pred radnicou a na Námestí SNP rozkvitnú pyramídy begónií, nové letničky a nevšedné trvalky pribudnú aj v záhonoch za sochou M. R. Štefánika, na Trojičnom námestí a pred Katedrálou sv. Jána Krstiteľa.

Výstavba záhonu na námestí
9
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM