Správy

Začalo sa moratórium: Výsledky prieskumov eurovolieb nesmú zverejňovať

Výsledky prieskumov verejnej mienky o voľbách do Európskeho parlamentu sa najbližšie dva týždne nesmú zverejňovať. Moratórium platí až do skončenia sa volebného dňa, teda do 25. mája do 22.00 h. Vyplýva to zo zákona o volebnej kampani.

Ilustračný obrázok k článku Začalo sa moratórium: Výsledky prieskumov eurovolieb nesmú zverejňovať
Zdroj: TASR

„V čase 14 dní predo dňom konania sa volieb a v deň konania sa volieb až do skončenia sa hlasovania je zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov,“ uvádza zákon.

K moratóriu na prieskumy sa tesne pred voľbami pridá aj moratórium na vedenie volebnej kampane. Zákaz sa začne 48 hodín predo dňom konania sa volieb, teda 22. mája o 23.59 h. Potrvá do uzatvorenia volebných miestností. Počas volebného dňa plynie moratórium. Až do skončenia sa hlasovania je zakázané viesť kampaň aj informovať o kandidátoch v ich prospech či neprospech.

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM