Správy

Blíži sa Svetový deň vody: Oslávime ho aj vo viacerých mestách Trnavského kraja

Svetový deň vody oslávia v piatok vo viacerých mestách Trnavského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Svetový deň vody: Oslávime ho aj vo viacerých mestách Trnavského kraja
Zdroj: TASR/František Iván

Možnosť bezplatného vyšetrenia vzoriek vody zo studní v ukazovateľoch dusičnany a dusitany ponúka aj k tohtoročnému Svetovému dňu vody Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trnava.

Prineste vzorky

Vzorky bude odoberať v piatok (22. 3.), informoval o tom riaditeľ RÚVZ v Trnave Tomáš Hauko. Oslavy sviatku vody chystajú aj v Galante a Dunajskej Strede.

Na analýzu RÚVZ Trnava je potrebné odobrať 0,5 litra vody do čistej a vypláchnutej PET fľaše a priniesť čo najskôr po odbere do budovy akreditovaného skúšobného laboratória na Halenárskej ulici 23, kde ich budú zbierať od 9.00 do 14.00 h

Poskytnú vám cenné rady

Záujemcovia môžu takisto využiť pri príležitosti Svetového dňa vody bezplatné odborné poradenstvo a konzultácie v oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody z verejných vodovodov a individuálnych vodných zdrojov, ochrany vlastných vodných zdrojov, ako i ďalších problémov týkajúcich sa pitnej vody a jej významu pre zdravie človeka. Pracovníci odboru hygieny životného prostredia a zdravia budú k dispozícii na telefónnom čísle 033/5354596 alebo adrese tt.voda@uvzsr.sk, táto služba je širokej verejnosti poskytovaná celoročne.

Trnavská vodárenská spoločnosť v tomto roku poskytne službu analýzy vzoriek vody s finančným zvýhodnením oproti bežným poplatkom. Podrobnosti sú na webe spoločnosti.

Vyhodnotia súťaž

Západoslovenská vodárenská spoločnosť bude oslavovať Svetový deň vody priamo v mestách svojej pôsobnosti, v rámci Trnavského kraja v Galante pred mestským úradom a Dunajskej Strede pri mestskom kultúrnom stredisku. Budú tam od 9.00 h vykonávať bezplatné orientačné vyšetrenia prinesených vzoriek z lokálnych zdrojov na celkovú tvrdosť a dusičnany.

Okrem toho vyhlásia aj víťazov výtvarných a projektových súťaží, ktoré spoločnosť vyhlásila pre žiakov všetkých stupňov škôl. Pre deti bude pripravený pestrý program a súťaže, vystavená bude vodárenská technika a zamestnanci budú pripravení odpovedať návštevníkom na otázky o výrobe, distribúcii, čistení vody a informovať ich o ďalších službách spoločnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM