Monika Hanigovská Rôzne

Chodili okolo kopca starého tisíce rokov: Nová kultúrna pamiatka v Trnavskom kraji

Krajský pamiatkový úrad Trnava odobril národnú kultúrnu pamiatku. Je nedotknutá a do dnešného dňa vyzerá v podstate tak, ako v praveku. Pozrite sa, akú novú atrakciu má obec Čukárska Paka.

Ilustračný obrázok k článku Chodili okolo kopca starého tisíce rokov: Nová kultúrna pamiatka v Trnavskom kraji
Zdroj: TASR

Malý, dlho zabudnutý a zarastený kopec na konci obce Čukárska Paka v Trnavskom kraji sa zmenil na národnú kultúrnu pamiatku.

Vďaka všímavosti starostu Veľkej Paky, ktorej je Čukárska Paka miestnou časťou, má obec teraz nevšednú turistickú atrakciu – mohylu starú zhruba 2500 až 3400 rokov.

Nositeľom kultúry

Starosta Ivan Seňan upozornil na zvláštny kopec vlani. Pamiatkari následne identifikovali vyvýšeninu ako pietne miesto, jednu z dvoch známych mohýl na západnom Slovensku, ktorá je umiestnená priamo v intraviláne obce. Podľa Matúša Sládka z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trnave bola postavená nositeľmi kultúry stredodunajských popolnicových polí bronzovej doby alebo kalenderberskej kultúry staršej železnej doby.

Lokalita doposiaľ nebola archeologicky skúmaná a nie sú z nej ani známe archeologické nálezy. Je nedotknutá a do dnešného dňa vyzerá v podstate tak, ako v praveku.

„Mohylu tvorí umelo navŕšený kopec kruhového pôdorysu s výškou 2,3 metra a priemerom zhruba 20 metrov. Pôvodne bol asi vyšší, ale poveternostné vplyvy ho mohli znížiť. Mohyla bola súčasťou mohylníka pozostávajúceho z minimálne dvoch ďalších,“ informoval Sládok. Podľa jeho boli mnohé zničené v druhej polovici 20. storočia.

Dodal, že ide o vzácny nález, nakoľko v nížinatom Trnavskom kraji bola väčšina pravekých mohýl zničená najmä poľnohospodárskou činnosťou.

Kolovali o ňom rôzne chýry

Miestny názov mohyly v Čukárskej Pake je Kép Domb. „Doslovný preklad je obrazový kopec, ale pravdepodobne to má iný význam, ktorý nepoznáme,“ povedal Seňan. Dodal, že o kopec sa zaujímal aj z dôvodu, že v obci o ňom kolovali rôzne chýry, ale nikto nevedel naozaj, o čo ide. Dejiny obce mlčia.

Podľa Sládka v období stredoveku až včasného novoveku plášť mohyly a jej okolie využili na pochovávanie. V novoveku boli na mohyle osadené kríže, ktoré mohli byť podľa neho práve reminiscenciou na už neexistujúci cintorín. V súčasnosti je na vrcholku mohyly osadený pamätník s liatinovým krížom a vročením 1935.

Za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásil mohylu na návrh KPÚ v Trnave Pamiatkový úrad SR v závere uplynulého roka. Obec by v novovzniknutej situácii chcela podľa slov starostu dať miestu dôstojnejší ráz, opraviť kríž, osadiť lavičku a tiež trojjazyčnú informačnú tabuľu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM