Dominika Handzušová Správy

City Aréna žije čulým ruchom: Okrem stavbárov sú tu stále aj archeológovia

Archeológovia preskúmali všetky plochy, kde už stojí rozľahlý obchodno-športový komplex. Teraz realizujú výskum časti stredovekého hradobného systému, ktorý sa dostal do susedstva s modernou výstavbou.

Ilustračný obrázok k článku City Aréna žije čulým ruchom: Okrem stavbárov sú tu stále aj archeológovia
Zdroj: TASR

Okrem stavbárov pracujú v Trnave na City Arene stále aj archeológovia. Odkryl už nálezy z odbobia 15. až polovice 19. storočia.

Skúmajú pozostatky hradieb

Archeológovia odkrývajú pozostatky múru vedúceho od hradobnej veže pri múzeu smerom na Paulínsku ulicu. Doteraz stálo na jeho mieste oplotenie predchádzajúceho futbalového štadióna. „My sme museli teraz čakať, kým asanujú toto oplotenie, aby sme mohli kopať,“ informovala archeologička Anikó Valaseková zo spoločnosti Archaeoservices. Hradobný systém pochádza z 13. storočia, pozostatky ďalšej veže na tomto úseku objavili už zhruba pred dvoma rokmi.

Podľa Valasekovej zhruba na 13 metrov dlhom úseku od veže pri múzeu vznikne po výskume náznaková rekonštrukcia hradobného múru do výšky asi jeden meter. Ďalšia časť bude vyznačená v dlažbe chodníka. „Základy veže a hradby sú v tejto časti hlbšie ako 2,8 metra, nakoľko tadiaľ pretekala riečka Trnávka a bola tam aj spodná voda,“ dodal archeológ Lukáš Ivančo.

Parkovisko staršie nálezy neodhalilo

Archaeoservices postupne odkryl na celej ploche City Areny nálezy z obdobia 15. storočia až polovice 19. storočia, vrátane niekoľko desiatok zásobnicových jám. Na bývalom parkovisku oproti zimnému štadiónu sa očakávali podstatne staršie nálezy, až z doby bronzovej, no nestalo sa tak. Plocha pôvodne za hradbami Trnavy totiž slúžila dlhodobo na ťažbu hliny na výrobu tehál, a tak nálezy časom nenávratne zmizli.

Mohlo by vás zaujímať:
Na postup stačil zápas bez gólov: Spartaku chýbala ľahkosť, blysol sa Jakubech
Žreb prvých kôl Slovnaft Cupu: S kým budú hrať trnavské mužstvá?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM