Monika Hanigovská Správy

Čo je vo veci? Súsošie Golgoty čoskoro opustí trnavskú kalváriu

Pôjdete okolo a zrejme vám to hneď udrie do očí. Na trnavskej kalvárii už čoskoro neuvidíte známe súsošie Golgoty. Čo je vo veci?

Ilustračný obrázok k článku Čo je vo veci? Súsošie Golgoty čoskoro opustí trnavskú kalváriu
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Súsošie Golgoty na trnavskej kalvárii sa dočká kompletnej obnovy. Práce sa začnú demontážou všetkých kamenných prvkov a kovových plastík a ich transportom do reštaurátorských ateliérov. „Vzhľadom na vysokú mieru poškodenia súsošia a náročnosť reštaurátorských prác si Trnavčania na jeho postupný návrat v plnej kráse budú musieť počkať možno aj päť rokov,“ uvádza radnica na svojom webe.

Čo skonštatoval výskum?

Súsošie pozostávajúce z kamenných podstavcov a krížov, na ktorých sú osadené kovové plastiky, je národnou kultúrnou pamiatkou. V súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu v Trnave o jeho obnove sa minulý rok uskutočnil reštaurátorský výskum, v ktorom sa konštatuje, že stav jednotlivých sôch a kamennej architektúry je nevyhovujúci, jednotlivé časti diela sú zdegenerované vplyvom poveternostných podmienok, zemnej vlhkosti, vandalizmom a príležitostným zapaľovaním sviečok.

„Na základe tohto výskumu bol vypracovaný návrh postupu a technológie kompletnej obnovy s predpokladanou cenou 133 464 eur. Správa kultúrnych a športových zariadení práve realizuje v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní výber zhotoviteľa diela. Po uplynutí lehoty podľa § 56 zákona o verejnom obstarávaní môže byť začiatkom augusta podpísaná zmluva o dielo so spoločnosťou Chameleo zastúpenou Mgr. art. Tomášom Kucmanom s cenou diela 131 239,60 eur,“ uviedla Katarína Kapustová zo Správy kultúrnych a športových zariadení mesta Trnavy.

Reštaurátorské práce budú vzhľadom na charakter pamiatky pozostávať z troch častí – komplexnej obnovy kamennej architektúry, obnovy kovových figurálnych plastík a sanácie a statického zabezpečenia základov.

Zaujímavá výzva

„Pre náš autorský kolektív predstavuje reštaurovanie trnavskej Golgoty veľmi zaujímavú výzvu, podobné príležitosti sú v rámci Slovenska zriedkavé. Ak všetko dobre pôjde, najprv by sme chceli zamerať polohu krížov, aby sa dal sledovať ich prípadný posun, doskúmať stav podložia základov, demontovať celé súsošie a ešte v tomto roku kompletne zreštaurovať sochu Krista,“ povedal Tomáš Kucman. Spolu s ním budú pracovať na obnove súsošia špecialista na reštaurovanie kovových plastík akad. soch. Stanislav Kožela a odborník na statiku Vladimír Kohút.

Cieľom reštaurovania kovových plastík, o ktorých sa predpokladá, že mohli byť odliate v známej trnavskej zvonolejárni bratov Fischerovcov, je stabilizácia ich pôvodnej hmoty, zamedzenie ďalšej deštrukcie a prinavrátenie pôvodného farebného výrazu v náznakovej rekonštrukcii.

Ako ďalej mesto informovalo na svojom webe, vzhľadom na rozsah prác a finančnú náročnosť je predpokladaná doba realizácie zatiaľ stanovená na 60 mesiacov. Konkrétny rozsah prác na každý kalendárny rok bude stanovený na základe výšky finančných prostriedkov na reštaurovanie v rozpočte SKaŠZMT a financií získaných z iných zdrojov. Tento rok je na realizáciu prác vyčlenená suma 27 150 eur, z toho 20 000 eur tvorí dotácia z rozpočtovej kapitoly Ministerstva kultúry SR na ochranu, obnovu a rozvoj dedičstva v oblasti pamiatkového fondu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Súsošie Golgoty na obvyklom mieste nenájdete: Mesto prezradilo, čo sa chystá
8
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM