Správy

Čo odhalili testy vody? Takmer polovica vzoriek prekročila LIMITNÚ hodnotu

TAVOS predstavil výsledky testov stoviek vzoriek vody z individuálnych zdrojov. Takmer polovica z nich prekročila limitnú hodnotu dusičnanov.

Ilustračný obrázok k článku Čo odhalili testy vody? Takmer polovica vzoriek prekročila LIMITNÚ hodnotu
Zdroj: pixabay.com

Pri príležitosti Svetového dňa vody otestovali laboratóriá Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) spolu 425 vzoriek pitnej vody z individuálnych zdrojov.

Čo môže robiť problémy?

Viac ako 40 percent z nich svojím obsahom dusičnanov nezodpovedalo požiadavkám na pitnú vodu, ich koncentrácia prekračovala limitnú hodnotu 50 mg/l. Informuje o tom spoločnosť na webe.

Výsledky stanovení obsahu dusičnanov v jednotlivých vzorkách sú zverejnené v tabuľke na webovej stránke TAVOS, príčinou vysokej koncentrácie dusičnanov v studňovej vode podľa môže byť odborníkov TAVOS blízkosť septiku, netesná žumpa, žumpa s trativodom, hnojisko, tiež zle utesnená kanalizačná prípojka, ale aj intenzívna poľnohospodárska činnosť s použitím hnojív v okolitom území.

Prečítajte si tiež

Riziko pre dojčatá

„Vysoký obsah dusičnanov vo vodách predstavuje riziko pre dojčatá, keď sa na prípravu umelej výživy detí používa voda z týchto studní. V ich tráviacom trakte sa dusičnany vplyvom niektorých baktérií redukujú na toxické dusitany, ktoré po vstrebaní do krvi spôsobujú premenu krvného farbiva hemoglobínu na methemoglobín, ktorý nie je schopný prenášať kyslík. Nedostatok kyslíka sa v prvej fáze prejaví modraním kože a pier, pri vážnych stavoch skutočným dusením a poškodením funkcie mozgu až zlyhaním základných životných funkcií,“ upozorňuje vodárenská spoločnosť.

V organizme dospelých môžu dusitany v žalúdku reagovať s amínmi a amidmi, pričom sa tvoria nitrozamíny, ktoré sú karcinogénne.

Vzorky najmenej 200 mililitrov vody v označenej nádobe na bezplatnú analýzu pitnej vody na dusičnany mohli záujemcovia priniesť 23. marca do sídla spoločnosti v Trnave alebo Skúšobného laboratória TAVOS v Piešťanoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM