Erik Bojničan Správy

Desaťročia chátral, no radnica prichádza s plánom: Vojenský cintorín začnú opravovať

Cintorín padlých v 1. svetovej vojne v Trnave desaťročia chátral, nemá oplotenie, hroby nie sú označené a padlých vojakov pripomína iba centrálny pomník. Radnica v týchto dňoch vybrala vo verejnej súťaži firmu, ktorá upraví pohrebisko na Nitrianskej ceste.

Ilustračný obrázok k článku Desaťročia chátral, no radnica prichádza s plánom: Vojenský cintorín začnú opravovať
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto s iniciatívou postupnej obnovy lokality, kde je až šesť susediacich pohrebísk rôznych konfesií, začalo pred dvoma rokmi. Podľa slov Dušana Béreša, vedúceho odboru investičnej výstavby na Mestskom úrade v Trnave, pustili sa najskôr do opravy vstupného portálu zhruba dvestoročného, dnes už zatvoreného cintorína, kde sú pochovaní aj ruskí vojaci z 2. svetovej vojny. Asanovali šopy na evanjelickom cintoríne a urobili niekoľko ďalších zásahov, dohromady za zhruba 30 000 eur.

Obnova hrobov z 1. svetovej vojny

Vlani mesto na revitalizáciu cintorínskeho areálu nevyčlenilo žiadne peniaze, ale na tento rok zastupiteľstvo odkleplo 15 000 eur. „Rozhodli sme sa teraz pre obnovu hrobov z 1. svetovej vojny. Je nanajvýš potrebné, aby miesto posledného odpočinku týchto mužov bolo dôstojné,“ uviedol Béreš.

Pripravili vzorovú úpravu jedného hrobového poľa, podľa ktorej teraz bude víťazná firma upravovať ďalšie. Potrebné je odkopať, vyčistiť, zarovnať a zafixovať pôvodné obrubníky, upraviť cestičky medzi hrobmi a ďalšie práce. Na chodník by chceli použiť aj historickú dlažbu, ktorú mesto skladuje a používa pri podobných okolnostiach. Trvať by to malo zhruba dva mesiace.

Miesto s osobitou atmosférou

Podľa Béreša sa uvažuje aj o oplotení, všetko bude závisieť od toho, koľko prostriedkov sa nájde v budúcich rokoch na takýto účel v mestskom rozpočte. Béreš vidí v lokalite na Nitrianskej ulici veľký potenciál, miesto s osobitou atmosférou by sa mohlo stať pre návštevníkov Trnavy popri stavebných historických pamiatkach ďalším cieľom ich prechádzok.

Na vojenskom cintoríne leží podľa dochovaných podkladov Vojenského historického archívu 996 vojakov, z toho 286 bolo československej národnosti, 137 Rusov, 183 Juhoslovanov, 120 Maďarov, 103 Rumunov, 75 Poliakov, 47 Talianov, 30 Rakúšanov. Okrem týchto vojakov z 1. svetovej vojny tam pochovali počas 2. svetovej vojny aj nemeckých vojakov. O zachovanie ich pamiatky sa nemecká strana stará, podľa Béreša tam pred časom pribudol nový pomník s menami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM