Zuzana Vajayová Rôzne

Dve okresné nemocnice bez obmedzení, Skalica má problém

V dvoch z troch nemocníc, ktoré riadi Trnavský samosprávny kraj (TTSK), poskytujú pacientom zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Ich riadny chod nie je zatiaľ ohrozený.

Podľa slov podpredsedu TTSK Augustína Hambálka, ktorý zastrešuje rezort zdravotníctva, v Dunajskej Strede nemajú od lekárov žiadnu výpoveď, v Galante dve. Situáciu tam označil za pokojnú a ocenil, že lekári uprednostnili pocit zodpovednosti k pacientom.

V tretej, Nemocnici s poliklinikou v Skalici majú ale problém. K dnešnému dňu evidujú 25 výpovedí lekárov, čo je viac ako jedna tretina z ich celkového počtu 88. Podľa slov riaditeľa Patrika Fialu je najhoršia situácia na gynekológii, kde už nebude vedieť zabezpečiť jej riadny chod. Pripravuje preto opatrenia, aby rodičky s naplánovanými termínmi od budúceho týždňa mohli pôrod absolvovať buď v trnavskej nemocnici, alebo na inom mieste. „Hoci ministerstvo avizovalo dohodu s Českou republikou, susediaca nemocnica v Břeclavi zoberie naše rodičky iba ako samoplatcov. Základná sadzba za pôrod je 15.000 českých korún,“ povedal Fiala pre TASR.

Podobná situácia je na novorodeneckom oddelení. „Na chirurgii nemám ako zabezpečiť ARO, zostali nám dvaja lekári dôchodcovia, v silách ktorých nie je utiahnuť oddelenie, obmedzili sme už teraz plán operácií,“ povedal Fiala. Ohrozené sú aj zásahy rýchlej pomoci s výjazdom lekára. Nedobre je tiež na internom oddelení, kde z 19 dalo výpoveď 10 lekárov. Fiala povedal, že východiskom z danej situácii je jedine zatvorenie niektorých oddelení.

Počet lekárov v skalickej nemocnici býva vždy podľa riaditeľových slov „na hrane“, stačí, ak vypadne jeden a oddelenie má problém. Napriek tomu, že nemocnica sa stále modernizuje a má viaceré špičkové zariadenia, lekári prísť do mesta pri hraniciach nemajú záujem. Ani teraz nemá Fiala v talóne žiadosti nových lekárov, ktorými by mohol prípadne nahradiť tých, ktorí by v rámci výpovedí z nemocnice odišli.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM