Dominika Handzušová Kultúra

Ekofest pomôže Stromom pre Trnavu: Opäť v Kamenáči, no komornejší a tichší

Už druhý raz sa hudobná časť festivalu uskutoční v prírodnom prostredí Kamenného mlyna, ktoré umocňuje environmentálnu ideu podujatia. Organizátori však urobili viaceré opatrenia smerom k životnému prostrediu.

Ilustračný obrázok k článku Ekofest pomôže Stromom pre Trnavu: Opäť v Kamenáči, no komornejší a tichší
Zdroj: TASR

Trnavské leto v Kamennom mlyne otvorí v sobotu 20. júna 8. ročník benefičného environmentálneho festivalu Ekofest. Keďže Kamenáč leží v ochrannom pásme chráneného areálu, organizátori znížili návštevnícku kapacitu a výšku decibelov produkcie. Výťažok ako každoročne pôjde na zveľadenie mesta, tento raz pre iniciatívu Stromy pre Trnavu.

Hudobný program

Hlavný program Ekofestu sa začne v sobotu koncertom mladej trnavskej kapely Landfil, keďže dlhoročným cieľom organizátorov je poskytnúť na Ekofeste priestor na prezentáciu aj mladším domácim talentom. Po nich vystúpi ďalšia známa trnavská formácia Golden Vein, ktorá si na Ekofest prizvala hosťa Roba Miklu. Nasledovať bude Kýbel mačiek, Neverback, Smola a hrušky, Gladiator.

„Hlavný program vygraduje vystúpením najžiadanejšej festivalovej kapely Horkýže Slíže, ktorá Ekofestu predvedie jedinečnú show s názvom Od Kuka do v Kamenáči kuká?!,“ uviedol organizátor Matej Lančarič. Multižánrovosť Ekofestu svojím vystúpením podčiarkne Majk Spirit, ktorý bude mať na festivale svoju premiéru. Bodku za programom dajú veselé tóny skupiny Zoči Voči, ktorých predchádzajúce vystúpenie na Ekofeste malo veľmi pozitívne ohlasy.

Premietanie začne v piatok v Hviezde

Sprievodný program festivalu bude podľa Lančariča najbohatší v histórii a koncipovaný tak, aby si na svoje prišli všetky vekové skupiny návštevníkov. „Ekofestu začínajú dominovať rôznorodé dokumentárne filmy s environmentálnou a osvetovou tematikou. Spolu až 25 filmov budú mať návštevníci bezplatne k dispozícií v rámci ôsmeho ročníka,“ uviedol Lančarič.

Premietanie sa začne už v piatok 19. júna o 9:30 hod. v kine Hviezda. Prvé dve pásma v dopoludňajších hodinách budú tradične vyhradené pre deti a študentov trnavských škôl. Tretie pásmo v popoludňajších a štvrté v podvečerných hodinách bude k dispozícii širokej verejnosti.

„Súčasťou programu v kine Hviezda bude aj výstava pod názvom Spolu z dielne šikovnej Trnavčanky Gabiky Hercegovej,“ dodal Lančarič.

Sobotné pokračovanie v Kolibe

Environmentálny program v sobotu 20. júna bude v salóniku hotela Koliba v Kamennom mlyne od 14:00 hod. s bezplatným vstupom. Po úvodných dokumentoch bude prvá diskusia po prezentácií na Slovensku takmer neznámej environmentálnej organizácie Seashepherd, v rámci ďalších dvoch sa bude diskutovať o zdravej strave, potravinách a Slovensku bez GMO. Nasledovať bude premietanie ďalších dvoch filmov, po ktorých sa od 18. hodiny začne v rámci druhého pásma diskutovať s odborníkmi na témy smerovania verejnej podpory energetiky a ochrany dravcov na Slovensku.

Novinkou workshop

Návštevníci budú mať možnosť vyrobiť si svoju ekotašku s logom festivalu, vďaka ktorej budú môcť zabudnúť na používanie igelitových tašiek. Pripravený bude opäť aj program pre deti, na kúpalisku v Kamennom mlyne bude pripravený športový program a samozrejmou súčasťou Ekofestu budú prezentácie rôznych environmentálnych združení a organizácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM