Dominika Handzušová Správy

Fakultná nemocnica s ďalšou novinkou: Nezhubné nádory maternice lieči miniinvazívne

Táto liečba sa vykonáva v malom počte zdravotníckych zariadení na Slovensku. Potrebná je pre ňu spolupráca viacerých oddelení.

Ilustračný obrázok k článku Fakultná nemocnica s ďalšou novinkou: Nezhubné nádory maternice lieči miniinvazívne
Zdroj: Dnes24.sk

Nezhubné nádory maternice, tzv. myómy, sú zdravotným problémom, ktorý sa nesmie podceňovať. Vo veku nad 46 rokov je týmto ochorením postihnutých až 60 % žien.

Zachová maternicu

V súčasnosti sa používa viacero druhov liečby. Najčastejším je operatívny zákrok, pri ktorom sa myómy odstránia. Často je však nutné pristúpiť k chirurgickému odstráneniu celej maternice. „Pacientky sa stále častejšie snažia vyhnúť operačnému výkonu a zachovať si maternicu a plodnosť,“ vysvetľuje Ondrej Lachký, primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice Trnava. Nádejou pre pacientky s problematickými nezhubnými nádormi môže byť miniinvazívna perkutánna (uskutočnená cez kožu) liečba, tzv. embolizácia. Umožňuje pacientke zachovanie maternice, výrazne kratšiu hospitalizáciu, rýchlejšiu rehabilitáciu a skorší návrat do zamestnania.

Úspech spolupráce

„Princípom embolizácie je uzavretie ciev, ktoré myómy zásobujú, pomocou mikročastíc. Tie sa do ciev podávajú prostredníctvom mikrokatétrov, čo spôsobí postupné odumretie myómov a tým odstránenie ťažkostí pacientky,“ vysvetlil liečebný postup Andrej Klepanec, primár Rádiologickej kliniky Fakultnej nemocnice Trnava. „Výkon sa, na rozdiel od klasickej operačnej chirurgickej liečby myómov, vykonáva len v lokálnom znecitlivení. Do tela sa vstupuje cez vpich do cievy v triesle pod kontrolou röntgenového zobrazovania,“ uviedol Klepanec. Primár Lachký dodáva: „Úspech liečby a nízky výskyt komplikácií závisí od správnej indikácie a od dobrej spolupráce medzi gynekológom, intervenčným rádiológom a samotnou pacientkou.“

Riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Ing. Martin Tabaček hodnotí pozitívne spoluprácu jednotlivých pracovísk: „Dlhodobo sa snažíme, aby v trnavskej nemocnici pracovali špičkoví odborníci, ktorí sa budú venovať aj zavádzaniu nových výkonov. Pri embolizácii spolupracuje Rádiologická klinika s Gynekologicko-pôrodníckou klinikou. Vo Fakultnej nemocnici Trnava úspešne zaviedli liečbu, ktorá sa vykonáva v malom počte zdravotníckych zariadení na Slovensku, vďaka čomu je pre pacientky dostupnejšia.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM