Monika Hanigovská Rôzne

FOTO: Trnava sa pýši novým nápisom. Aké posolstvá obsahuje?

Trnava má novú lákavú atrakciu. Je ňou nápis, ktorý už niekoľko dní v centre mesta púta pohľady okoloidúcich ľudí. Aké posolstvá obsahuje?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Trnava sa pýši novým nápisom. Aké posolstvá obsahuje?
9
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V Trnave vaše pohľady od uplynulej soboty môže opäť upútať aj hashtag mesta. Deväťmetrový nápis stojí priamo na Hlavnej a to v novom šate.

Za jeho stvárnením stoja umelci. Jednotlivé písmená aj povestný hash, tzv. „mriežku“, si totiž medzi sebou podelilo niekoľko šikovných nadšencov. Pod ich rukami sa tak biela plocha menila na farebné umelecké dielo. Každá samostatná časť trnavského nápisu pritom ukrýva akúsi poctu, či posolstvo. Trnavčania podrobnosti môžu objaviť na zadnej strane každého písmena.

Divý mak

Na pešej zóne si môžu domáci, ale aj návštevníci povšimnúť spomínanú „mriežku“, ktorá stojí dominantne pred samotným slovom. Každý hashtag totiž označuje mriežkou kľúčové slová, v tomto konkrétnom prípade názov nášho mesta.

Mriežku umelecky dofarbil Laco Vrždák, ktorý sa inšpiroval známou rastinou. „Divý mak je symbolom nielen plodnosti, ale aj smrti, obnovy a mieru. Je kvetom pamiatky a úcty padlým vojakom. Jeho semienka sú životaschopné aj po semdesiatich rokoch. Sumeri považovali vlčí mak za rastlinu radosti, ktorá čistí telo a oddeľuje zlé od dobrého v duši,“ stojí v popise.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Námet z Cífera

Maľovania písmena „T“ sa zhostila Zuzana Branišová. Námet čerpala z neďalekého Cífera.„Ornament pochádza z dielne významnej, no dnes verejne málo známej výšivkárskej školy v Cíferi, ktorú viedla Mária Hollósy na prelome 19. a 20. storočia. Škola patrila pod správu Spolku Izabella a realizovala objednávky ako pre cirkev, tak i pre šľachtu z najvyšších spoločenských vrstiev Európy,“ vysvetľuje popiska k tomuto výtvarnému stvárneniu.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Embryo aj karpatská šelma

Návštevníci si môžu vychutnať aj umelecké stvárnenie Klaudie Šimuničovej, ktorá vymaľovala písmeno „R“ v diele „Človiečik, embryo, panáčik,“ kde poodhaľuje svojím umením akýsi zmysel dieťaťa. „Siahla som po práci, ktorá vznikla dávno predtým, ako som sa stala mamou. Ornament vytvorený z opustenej, schúlenej figúrky má dnes nový význam. Dieťa nie je len našou ozdobou, hračkou ale predovšetkým duchovnou bytosťou. Jeho výchova je najväčšou výzvou pre rodiča, od úspechu ktorej závisí naplnenie opakujúceho sa posolstva.“

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšieho písmena sa zhostili žiaci zo súkromnej základnej umeleckej školy. Namaľovali portrét karpatského vlka na písmeno „N“, pričom podľa ich vlastných slov mu prepožičali niektoré vlastnosti, akým je sila, pokoj, sebavedomie, inteligencia ale aj ostražitosť. „Som nielen legendárna karpatská šelma ale aj starostlivá hlava rodiny so silným sociálnym cítením v rámci svojej komunity. Rešpektujem zákony prírody a som dôležitý pre lesný ekosystém,“ stojí pri tomto diele.

Za umeleckým stvárnením písmena „A“ stojí Tatiana Vrtochová – Da linka, pričom k tomuto dielu si prepožičala báseň od M. Rúfusa s názvom „Opýtala som sa“.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Obdivovať môžeme aj posledné dve zostávajúce písmená. Dominika Žáková si vzala do parády písmeno „V“, pričom jej umelecké stvárnenie má taktiež svoje posolstvo. „Trnava mi neustále ukazuje nové odtienky toho, čo všetko môže znamenať slovo domov, a že najmä vďaka ľudom, ktorí ju tvoria, je týchto mnohorakých odtieňov radosti aj po rokoch čoraz viac,“ prezrádza v popise.

O posledné písmeno spomínaného nápisu sa postarala umelkyňa Simona Čechová. Jej dielo, ktoré sa prezentuje na písmene „A“, umelecky znázorňuje prírodu, kde dominujú hory. „Keď nejde Trnava k hore, musia hory k Trnave,“ stojí v textovom popise.

FOTO: Ako sa vám páči? Trnava má nový hashtag  mesta
9
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM