Dominika Handzušová Kultúra

Galéria Ľudovíta Hlaváča vystavuje Štefanovu Rodinu: Časť projektu o Hybiach

V galérii Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave predstavia najnovšou výstavou fotografie z rozsiahleho projektu o obci Hybe. Piati fotografi rozprávajú príbeh Štefanovej rodiny.

Ilustračný obrázok k článku Galéria Ľudovíta Hlaváča vystavuje Štefanovu Rodinu: Časť projektu o Hybiach
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Jedným z prioritných cieľov galérie na Fakulte masmediálnej komunikácie je podporovať a viesť tvorivý dialóg medzi študentom a pedagógom. Najnovšia výstava napĺňa toto predsavzatie. V Galérii spoločne vystavujú dvaja pedagógovia – Petra Cepková, Jozef Sedlák, doktorandka Andrea Boldišová a dvaja študenti, Jozef Pajerský a Peter Lančarič. Výstavu otvoria 25. novembra, trvať bude do 30. decembra.

Projekt Hybe

Fotografie na výstave sú súčasťou rozsiahleho projektu o obci Hybe, na ktorý Fakulta masmediálnej komunikácie získala na rok 2013 grant od Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Pôvodného projektu sa zúčastnili aj študenti z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. O obci Hybe vyšla aj publikácia s názvom Vnútorné svety – Obrazová správa o živote a ľuďoch v obci Hybe očami študentov a pedagógov.

Príbeh Štefanovej rodiny v Hybiach je rozprávaním o živote ľudí na hranici a často za hranicou sociálneho dostatku, no zároveň so snahou začlenenia sa do spoločnosti. „Živelnosť, radosť a ľahkosť bytia, akú v sebe generačne nesú a aká je im najprirodzenejšia, cítiť z každej fotografie. Nie náhodou, ale cielene a vďaka priateľskému vzťahu k tejto rodine sa podarilo vytvoriť fotografie, ktoré poukazujú predovšetkým na dôležitosť a význam rodiny,“ opisuje Andrea Boldišová.

Dokumentujú život

Fotogenickosť ľudí a prostredia, v ktorom Rómovia žijú, sú výnimočné rovnako ako ich odlišnosť, chuť a láska k životu. „Postupne vznikali nielen priateľstvá a zaujímavé obrazy rodiny Štefana, ale aj kolekcie nájdených zátiší, rodinné oltáriky v spálni, ktorá je zároveň obývačkou, spontánne portréty detí, psíka pod stolom, sprítomňujúce príbehy a tajomstvá. Expresívne zábery slávnosti, stiesnený priestor jednej izby, fotografie detí a osobnosť Štefana s manželkou vyžarujú prirodzenú a naturálnu povahu Rómov – emócie a spontánny prienik do sveta imaginácie – koudelkovskej pocte čistej radosti zo života,“ dodáva Boldišová.

Napriek ťaživej situácii a neľahkému sociálnemu statusu tieto obrazy zaznamenávajú pocity momentálneho šťastia. Podľa Boldišovej zo všetkých záberov vyžaruje otvorenosť a bezprostrednosť. „Výstava reaguje na komplikovanú identitu človeka, súčasnej rodiny, detí, prežívanie generačnej výmeny, rasových vzťahov, sociálneho statusu nezamestnaných a intímnych denníkov spoločensky osamelých ľudí.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM