Správy

Hokejová akadémia je bližšie k výstavbe: Pripravujú podklady na verejné obstarávanie

Nová Hokejová akadémia je bližšie k realizácii. Pripravujú podklady na verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác.

Ilustračný obrázok k článku Hokejová akadémia je bližšie k výstavbe: Pripravujú podklady na verejné obstarávanie
3
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

V závere roka 2025 by mala byť dostavaná Hokejová akadémia v Trnave, ktorá sa bude venovať výchove športových talentov Trnavského kraja. Krajské zastupiteľstvo na svojom stredajšom zasadnutí schválilo vzatie úveru na budovanie športovej infraštruktúry, okrem akadémie je v ňom zahrnutá suma aj na ďalšie projekty. Hokejová akadémia je v štádiu pred vyhlásením verejnej súťaže na realizátora stavby.

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) podpísali memorandum o spolupráci pri vybudovaní stredoškolskej hokejovej akadémie v roku 2020. Memorandum o spolupráci na rozvoji hokejovej infraštruktúry a hokeja spolu s mestom signovali ich zástupcovia ešte v roku 2018.

Prečítajte si tiež

Šatan na rokovaní

Predseda SZĽH Miroslav Šatan na stredajšom rokovaní poslancov TTSK uviedol, že je záujem vybudovať hokejovú akadémiu v každom kraji, no postupom času sa ukazuje, že niekde je k realizácii ešte ďaleko. „Začiatkom budúceho roka by mala byť otvorená v Trenčíne a o niečo neskôr v Poprade. Je veľká šanca, že Trnava bude tretia,“ uviedol.

Predseda TTSK Jozef Viskupič informoval, že celkové náklady na výstavbu haly by mali dosiahnuť výšku zhruba 16 miliónov eur. Z nich bude 14 miliónov eur z úveru od National Development Fund II., ktorý poslanci na zasadnutí odsúhlasili, zostávajúcu sumu by mal poskytnúť rezort financií.

Príprava projektu

Projekt pripravuje Architectural & Building Management, architekt Ján Tvrdoň povedal, že spojenie športoviska a výučbovej časti, pozostávajúcej z piatich tried a zázemia, je u nás unikátne. „Je to jedna z prvých hál, kde prichádza k takejto kombinácii. Výzvou okrem toho bolo celý objekt umiestniť na nezastavaný pozemok dvoch susediacich stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK v susedstve obytného súboru Prednádražie,“ povedal. Hala bude energeticky efektívna podľa súčasných požiadaviek.

„Bude vyrábať ľad technológiou, ktorá vytvorí teplo v minulosti považované za odpadové. Dnes ho vieme zužitkovať na ohrev vykurovania alebo vody,“ opísal. Budova bude mať zelenú strechu a fotovoltické panely. Fasáda celej haly zohľadňuje svoje okolie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM