Dominika Handzušová Rôzne

Jesenná pohoda na Kapitulskej: Pozrite sa ako to vyzeralo na Trnavskom rínku

Ani slnečné počasie si nenechalo ujsť Trnavský rínek a podčiarklo všadeprítomnú pohodu. Kapitulskú ulicu si prešli návštevníci rôznych generácií a záujmov, každý si prišiel na svoje.

Ilustračný obrázok k článku Jesenná pohoda na Kapitulskej: Pozrite sa ako to vyzeralo na Trnavskom rínku
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Od skorého rána mali organizátori a predajcovia plné ruky práce s prípravou. Stánky sa rozložili na dolnej ulici a zatočili na námestí, ktorého hornú časť uzavrelo pódium pre hlavný sprievodný program. Upravený a vyzdobený parčík poskytol dostatok tieňa na oddych a rôzne aktivity nielen pre deti.

Stretnúť sa na rínku

Podujatie má fanúšikov najmä medzi mladou generáciou. Snaha obnoviť niečo, čo bolo v trnavskej histórii zakorenené veky, však ocenili aj starší. „Neprišla som si nič kúpiť, ja už ani nič nepotrebujem. Prišli sme sa so svatkou popozerať, trošku sa prejsť, keď je tak krásne,“ prezradila nám pani Vierka, ktorá spokojne prizerala okolitému dianiu z lavičky v parku. „Vyšlo im počasie a ja im to prajem, takéto veci by sa mali do Trnavy vrátiť natrvalo. Nech deti nesedia len za tými počítačmi, môžu sa hrať vonku. Rodičia, alebo mladí celkovo, sa namiesto pri káve v kaviarni môžu stretnúť tak, ako sme sa my kedysi stretávali – na rínkoch,“ pokračovala dáma v rokoch. Priznala, že trnavské trhy priamo nepozná, keďže sa sem vydala. Zaplnená Kapitulská jej privodila spomienky na trhy, kde sa stretli všetci z okolitých dedín nielen pre výmenu tovaru, ale najmä preto, aby sa stretli.

Niečo pre každého

Ako sme už informovali pred podujatím, organizátori mysleli na každého. Ako pri voľbe predajcov, tak i pri tvorbe programu. Na svoje si prišli deti, ktoré sa mohli kreatívne vyblázniť pod stromami alebo si oddýchnuť pri divadielku. Ich rodičia si tak o svoje ratolesti nemuseli robiť starosti. Predávali sa sladké i slané dobroty, džemy, medy a paštéty, svoje zastúpenie mali kaviarne, antikvariáty i starožitníctva. Nechýbali šperky a samozrejmosťou boli rôzne doplnky, ktoré rozveselia každý domov.

Ťažko hľadať negatíva

„Kúpil som aj to, čo som nechcel,“ rozosmial sa Peter ovešaný taškami, z ktorých ale väčšina patrila jeho priateľke Stanke. Obaja však žiarili spokojnosťou, negatíva takéhoto podujatia sa veru hľadajú ťažko. Jedno prevládalo pri väčšine náhodne opýtaných – podujatie je malé. „Neviem, ako je to s povoleniami pri takýchto podujatiach, ale je veľká škoda, že nie je využitá aj horná ulica. Chodí sem veľa ľudí a určite by Rínku prospelo také rozšírenie,“ skonštatoval za všetkých Peter.

Mohol by byť častejšie

Zaujal nás aj názor ďalšej spokojnej dvojice. „Prišli sme z Chtelnice, chodíme na Rínek pravidelne, lebo to vždy stojí za to. Prišli by sme aj častejšie,“ povedala Jana a pohľadom kontrolovala dcérku medzi tvoriacimi deťmi. „Malej sa tu páči, nerada chodí napríklad na jarmok, pretože je tam vždy veľmi veľa ľudí a ak sa chcem s niekým porozprávať, nemám ju kde "odložiť“. Kolotoče ju nebavia. Tu sa vyžije a viem, že na ňu dohliadnu. Už je v tretej dielničke a ešte bude pre deti aj divadlo, takže naozaj celodenný program, môžem organizátorov za túto myšlienku len a len pochváliť," vypichla odlišnosť od bežných trhov Jana.

„Sme tu od rána a spravili sme dobre, známi prišli až poobede a niektoré stánky už mali vypredané. Čítala som, že organizátori museli robiť z prihlášok výber, možno by mohol byť Rínek častejšie, aby sa tu prestriedali viacerí, možno by ho potom ani nemuseli zväčšovať,“ rozhovorila sa ďalej spokojná mamička. Ďalší Trnavský rínek by privítali určite viacerí, ktorým sa deň dvakrát do roka na takomto milom podujatí máli.

Malú ochutnávku Trnavského rínku vám v podobe fotografií ponúkame v priloženej galérii.

Trnavský rínek 2014
28
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM