Správy

Juraj prišiel o všetko: Po smrti rodičov skončil na ulici, teraz začína odznova

Ešte pred pár mesiacmi bol Juraj na ulici. Našiel však v sebe silu aj dôležitú motiváciu, vďaka ktorej mu mohli pomôcť aj ostatní.

Ilustračný obrázok k článku Juraj prišiel o všetko: Po smrti rodičov skončil na ulici, teraz začína odznova
Zdroj: Trnavská arcidiecézna charita

Juraj bol ešte v decembri na ulici, z ktorej sa vždy na noc uchýlil do azylového domu. Do tejto situácie sa dostal po tom, čo mu náhle zomreli obaja rodičia a potom, pre manipuláciu, prišiel o strechu nad hlavou. Jeho príbeh priblížila Trnavská charita, ktorá mu pomohla začať odznova.

„Človek, ktorý bol naučený pracovať a mal skúsenosti aj zo zahraničia, bol zrazu v krízovej situácii. Prišiel o všetko,“ uvádza Trnavská arcidiecézna charita.

Prečítajte si tiež

Chcel to zmeniť

V piešťanskom Centre pomoci človeku sa mu venovala poradkyňa Silvia. „Od prvého momentu som v ňom videla potenciál. Na čom sme sa dohodli, to splnil. Bol vždy presný, komunikoval a spolupracoval,“ uvádza Silvia, ktorá cítila, že Juraj má úprimnú snahu svoju zlú situáciu zmeniť.

Ako dodáva charita, výsledok sa čoskoro dostavil. Po dvoch mesiacoch nastúpil do zamestnania na poľnohospodárskom družstve, kde má zabezpečené bývanie aj stravu.

Dôležitá je motivácia

Pre poradkyňu Silviu je Jurajov posun príkladom dobrej praxe. „I keď bol chvíľami skeptický, vždy sme našli iskru, ktorú môžeme rozdúchať. Úlohou poradcu je podporovať človeka, hľadať jeho potenciál, aby sa však pohol ďalej, musí mať on sám motiváciu. Kým ju nájde, trvá to niekedy mesiace, inokedy roky,“ dodáva charita.

Juraj tú dôležitú motiváciu v sebe našiel. V práci, ktorú má rád, dnes začína odznova. So Silviou sú stále v kontakte a pracujú na tom, čo je ešte potrebné dať do poriadku.

Ako pripomína diecézna charita, v krízovej životnej situácii sa človek môže ocitnúť zo dňa na deň. „Aj Jurajov príbeh je dôkazom toho, že sa netreba báť vyhľadať pomoc odborníka. Naši poradcovia aktuálne sprevádzajú z problémov desiatky ľudí. Ten, kto takúto pomoc potrebuje, môže ich vyhľadať v Trnave, Galante, Piešťanoch a Novom Meste nad Váhom,“ uvádza Trnavská charita.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

ZAPÁLILI SME JURAJOVU ISKRU. ZABOJOVAL A DOSTAL SA Z ULICE Toto je Juraj. Ešte v decembri bol na ulici, z ktorej sa vždy...

Posted by Trnavská arcidiecézna charita on Thursday, April 13, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM