Lucia Lauková Správy

Kúpanie v Trnavskom kraji: Známu vodnú plochu hygiena NEODPORÚČA

Idete sa kúpať? Viaceré vodné plochy v Trnavskom kraji majú vyhovujúcu kvalita vody na kúpanie. V jednej však zistili premnožené baktérie.

Ilustračný obrázok k článku Kúpanie v Trnavskom kraji: Známu vodnú plochu hygiena NEODPORÚČA
Zdroj: Trnavský kraj zážitkov

Hygienici pokračovali v kontrole prírodných aj umelých kúpalísk na Slovensku. Povolenie na prevádzku malo k 19. júlu 161 umelých kúpalísk.

Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola tiež na desiatich prírodných kúpaliskách a 57 prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. V aktualizačnej správe o stave prírodných a umelých kúpalísk o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Prečítajte si tiež

Vodné plochy v Trnavskom kraji

Hygienici sa zamerali aj na vyhľadávané lokality v Trnavskom kraji. Ktoré sú vhodné na kúpanie?

V Trnavskom kraji majú vhodnú vodu na kúpanie vodné plochy: Šulianske jazero, Štrkovisko Sekule, Štrkovisko Gbely Adamov, RO Kunovská priehrada Sobotište, Čierna Voda – bagrovisko, Tomášikovo – bagrovisko, Šintavské bane a Váh – Kaskády

Kúpanie sa neodporúča

Na základe posledných odberov je z dôvodu prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov voda na kúpanie nevyhovujúca a kúpanie sa neodporúča na lokalitách VN Brezová pod Bradlom (odber zo dňa 19.6.2023), Ružín (odberné miesta – SKI a prítoky, odber zo dňa 12.6.2023) a Laborec Humenné (odber zo dňa 13.6.2023).

„Rovnaké odporúčanie platí aj pre vodnú plochu Gazarka Šaštín Stráže (odber zo dňa 19.6.2023), kde bolo zistené premnoženie cyanobaktérií a nevyhovujúca biologická kvalita vody na kúpanie,“ uvádza ÚVZ SR.

Odporúčanie ÚVZ SR nekúpať sa pre deti, alergikov a osoby s oslabeným imunitným systémom bolo vydané z dôvodu zhoršenej biologickej kvality vody aj na VN Duchonka (odber zo dňa 10.7.2023).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM