Správy

Mestá zvažujú zvyšovanie daní a poplatkov: Priplatia si aj Trnavčania

Mnohé mestá už zvyšovali dane a poplatky, ďalšie budú nútené urobiť tak teraz. Čo čaká obyvateľov Trnavy a okresných miest?

Ilustračný obrázok k článku Mestá zvažujú zvyšovanie daní a poplatkov: Priplatia si aj Trnavčania
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Okresné mestá v trnavskom regióne sa zaoberajú možnou úpravou miestnych daní a poplatkov na nasledujúci rok a pripúšťajú zvýšenie niektorých z nich. Potvrdili to pre TASR hovorcovia Trnavy, Hlohovca, Piešťan i Galanty.

Podľa hovorkyne Trnavy Veroniky Majtánovej Trnavčania dostanú nové výmery poplatkov za odvoz odpadu, a to v kontexte nových zákonných povinností pri nakladaní s nimi. Trnava na nasledujúci rok dane zvyšovať nebude. Mesto zvýšilo dane z nehnuteľností pre fyzické a právnické osoby od roku 2020 zhruba trojnásobne oproti vtedajším sadzbám.

Prečítajte si tiež

Piešťany zvyšovali niektoré miestne dane na rok 2023, podľa referenta pre komunikáciu Martina Ričányho je zostavovanie budúcoročného rozpočtu v prípravnej fáze, nateraz zvyšovanie daní a poplatkov v Piešťanoch nie je v pláne.

Poplatky stúpnu

„Mesto Galanta bude predkladať prvý návrh rozpočtu poslancom mestského zastupiteľstva na prerokovanie začiatkom novembra,“ uviedla hovorkyňa Mária Kilácskóová. Plánujú zvýšenie poplatkov za komunálny odpad o 2,96 eura ročne, pričom dôchodcovia a ťažko zdravotne postihnutí budú mať zľavu. Stúpnuť by mal aj poplatok pre množstvový zber o 0,02 eura za liter. Nárastu sa nevyhne daň z nehnuteľnosti, naposledy ju upravovali v roku 2019. „Dôjde k miernemu zvýšeniu sadzby za byty a stavby. Najväčší podiel bude mať nárast sadzby za priemyselné stavby. Celkovo týmto návrhom očakávame medziročne nárast príjmov o 307 000 eur,“ doplnila.

Ešte nie je rozhodnuté

V Hlohovci podľa hovorkyne Miroslavy Hankoščákovej analyzujú finančnú situáciu v súvislosti s budúcoročným rozpočtom. „Decembrovému zastupiteľstvu predloží radnica návrh na rokovanie o prípadnom zvýšení alebo zachovaní dane. Vedenie mesta si uvedomuje, že súčasná situácia je pre mestá a obce komplikovaná a mesto Hlohovec nie je výnimkou. Nárast cien, personálne zvyšovanie zamestnancov, zníženie podielových daní sú faktory, ktoré sa odzrkadlia na pripravovaných podkladoch. Napriek týmto negatívam nie je v meste Hlohovec ešte rozhodnuté, či a akým spôsobom sa k zvyšovaniu daní pristúpi,“ uviedla.

Zvýšenie miestnych daní a poplatkov zvažujú aj iné mestá v Trnavskom kraji. Únia miest Slovenska TASR informovala, že mesto Gbely zvažuje zvýšenie daní o asi desať až 15 percent. Dôvodom je najmä klesajúci trend vývoja podielovej dane, zvýšenie miezd vo verejnej správe, inflácia a najmä nárast cien energií. Mesto Holíč plánuje na rok 2024 zvyšovať dane z nehnuteľností a daň za ubytovanie z dôvodu vykrytia zvýšených výdavkov súvisiacich s infláciou a zníženia príjmov v dôsledku úpravy legislatívy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM