Dominika Handzušová Kultúra

Miro Remo a jeho Comeback: Pozrite si dokument o recidivistoch z Ilavy a pokecajte s režisérom

Mal to byť dokument o sexuálnom správaní za mrežami. Témou filmu sa napokon stala vykorenenosť väzňov zo spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Miro Remo a jeho Comeback: Pozrite si dokument o recidivistoch z Ilavy a pokecajte s režisérom
Zdroj: Dnes24.sk

V dočasnom kultúrnom priestore Berliner uvedú debutový celovečerný dokument Comeback režiséra Mira Rema, ktorý medzi divákov príde aj osobne. Projekcia sa uskutoční v stredu 15. apríla o 19:00 hod., vstupné je 2 €. Dokumentárny film Comeback má 85 minút.

Domovom sa stala basa

„Po rokoch strávených v najstráženejšej väznici na Slovensku ste opäť vonku. Pravidelný niekoľkoročný nariadený režim sa zo dňa na deň mení. Viete, že postaviť sa na vlastné sa nepodarilo nikomu z cely,“ približuje dokument Michal Klembara z OZ Publikum.sk. Režisér Miro Remo mal spočiatku predstavu, že si posvieti na sexuálne správanie za mrežami. Témou filmu sa napokon stala vykorenenosť väzňov zo spoločnosti.

Vyjdete von a nemáte vlastne nič. V base ste nezarobili ani korunu. Stratili ste domov, rodinu. Ste slobodný, ale neviete ani kde je zastávka autobusu. Neviete ako domov. Domov, o ktorý ste asi aj tak za tie roky prišli.

„Vaši bývalí kamaráti, už majú postavenie, prácu, bývanie, ženu, deti a vy začínate znova odznova. Vonku pozeráte ako puk na všetko nové, ženy, autá, smartfóny, móda, všetko je iné len vy ste taký aký ste boli,“ opisuje dokument stratené roky, ktoré väzňovi chýbajú. Žiada o prácu, ale register trestov má dlhý ako blok zo supermarketu. Jeho domovom sa stala basa.

Zaujímavosti z nakrúcania

Ilavská väznica vraj zrak režiséra Mira Rema zamladi pútala často. Aby vznikol tento dokument, za jej múry chodil dlhé štyri roky. Miro Remo patrí medzi najúspešnejších slovenských dokumentaristov súčasnosti. Nedarí sa mu len v prostredí filmových festivalov, už jeho krátke filmy si vedeli vždy nájsť cestu aj k divákom. „Po premietaní s ním prebehne diskusia. Porozpráva nie len o nakrúcaní Comebacku, ale aj o svojej ďalšej tvorbe,“ pozýva na projekciu Klembara.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM