Zuzana Vajayová Rôzne

Na Novéne bude 45 omší v priebehu deviatich dní

Každoročný deväťdňový cirkevný sviatok na počesť Panny Márie Trnavskej otvorí v sobotu 12. novembra novinka – lampiónový sprievod detí ulicami mesta a omša pre najmladšie ročníky veriacich v Bazilike sv. Mikuláša.

Novéna 2011 sa ponesie v duchu končiaceho sa roka Panny Márie Trnavskej, v rámci ktorého sa od novembra 2010 uskutočnil rad podujatí. Počas uplynulých mesiacov bol jej zázračný obraz Bohorodičky vystavený na hlavnom oltári baziliky.

Deviatnik má tradične danú tému, v tomto roku je to Čas milosti. Na prvú omšu si trnavský dekan Marcel Kubinec vybral Prišli sme k mamke. V nedeľu 13. novembra bude mať homíliu Máriino prežívanie času farár v Červeníku Matej Kyška, v pondelok 14.novembra vystúpi s kázňou Máriin čas milosti ako človeka a ja riaditeľ TV Lux Ján Buc.

„Na tému Máriinho času v milosti v rôznych obdobiach a stavoch budú nadväzovať i homílie v ďalšie dni. V utorok 15. novembra sa Augustín Slaninka, farár v Bratislave – Prievoze, zameria na panenstvo, v stredu 16. novembra Jaroslav Pecha, farár v Banskej Bystrici priblíži manželstvo, vo štvrtok 17. novembra farár v Čifároch Róbert Ondrík bude hovoriť o materstve a v piatok 18. novembra bude homília Petra Majdu, farára z Bzenca, nazvaná Máriin čas milosti vo vdovstve a ja,“ uviedla hovorkyňa Arcibiskupského úradu v Trnave Lucia Drábiková. V sobotňajšej homílii sa farár z Hrachovišťa Irenej Ciutti upriami na Máriin čas milosti v modlitbe. Prežívanie Máriinho času vo vzťahoch priblíži v homílii v nedeľu 20. novembra Marián Bér, prefekt Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

Záver Novény patrí vždy trnavskému arcibiskupovi, Róbert Bezák si na pondelok 21. novembra vybral tému Máriin čas milosti v cirkvi. Kazatelia budú mať homílie vždy na hlavnej omši o 18.hodine, tieto budú zároveň naživo vysielané prostredníctvom arcidiecéznej internetovej televízie. Odznejú aj omše v maďarskom jazyku, je pripravený polnočný mládežnícky program a v druhú nedeľu omša s procesiou na hlavné námestie. Počas každej omše budú spoluúčinkovať spevokoly chrámov arcidiecézy, medzi nimi domáci Rímskokatolícky cirkevný hudobný spolok sv. Mikuláša v Trnave, ktorý interpretuje liturgiu v latinskom jazyku.

Plačúca Panna Mária na obraze zachránila mesto od tureckého vpádu a moru, keď sa v roku 1663 objavili jej krvavé slzy. Obraz slzil aj počas kuruckej vojny v roku 1708. Neskôr ho preskúmala zvláštna komisia a na základe výsledkov ostrihomský arcibiskup Kristián August schválil verejnú úctu obrazu Panny Márie Trnavskej. Keď v roku 1710 vypukol v Trnave mor, magistrát mesta dal odslúžiť prosebnú svätú omšu za ochranu pred morom. Po omši nasledovala 21. novembra procesia s obrazom a mor zázračne prestal hneď na druhý deň. Trnavčania dali Panne Márii z vďaky sľub, že sa každú sobotu zúčastnia na ďakovnej omši a raz do roka na novéne pod jej obrazom.

Obraz, ktorý dal namaľovať neskorší ostrihomský arcibiskup František Forgáč v roku 1585, je počas roka vystavený v samostatnej kaplnke baziliky. Je kópiou ikony z kláštora sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme, ktorú podľa tradície namaľoval evanjelista sv. Lukáš. Obraz slzil aj niekoľkokrát pred rokom 1710, vždy ako predzvesť katastrof, ktoré Trnavu čakali.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM