Dominika Handzušová Rôzne

Na premnožené potkany a myši už otrava nezaberá: Čo pomôže?

Hlodavce nám v lete často vedia pripraviť nejednu nepríjemnú chvíľu. Nepríjemnosti s premnoženými potkanmi a myšami nemajú len v záhradkách. Neboja sa priblížiť aj k ľudským obydliam a na sídliská.

Ilustračný obrázok k článku Na premnožené potkany a myši už otrava nezaberá: Čo pomôže?
Zdroj: TASR

Diery po otravných hlodavcoch nájdeme dnes už takmer všade. V záhrade, pri dome, vedia sa prehrýzť aj do pivničných priestorov. Nepríjemná situácia sa pritom podľa obyvateľov Trnavy vôbec nezlepšuje.

Deratizácia nie je účinná

Mnohí sa zhodujú, že deratizácia proti potkanom vôbec nezaberá. Zasypané diery sú o pár dní opäť odhrabané a potkany sa veselo prechádzajú pár metrov od ľudí. „Vzhľadom na to, koľko je tu v poslednom čase podnetov na výskyt potkanov, stálo by za úvahu, či nevymeniť deratizačnú firmu. Situácia nie je zvládnutá,“ píše užívateľ Flego na stránke Odkaz pre starostu.

Podľa pána Jozefa (49) zo Šúroviec, ktorý nám ukázal svoju záhradu, to nemusí byť nutne odfláknutou prácou. „S myšami tu mávame problém bežne, ale toľko potkanov je tu prvý raz. Otrava vôbec nepomáha. Potkany sú inteligentné, z jednej granulky a uhynutého prieskumníka sa poučia a viac sa jej nedotknú,“ povedal nám o svojich skúsenostiach.

Pomáhajú zvieratá

Pán Jozef si pochvaľuje svojho psíka, ktorý našiel už niekoľko potkaních hniezd. „Hneď ako začne hrabať, pomáham mu s lopatou. Dvakrát sa mu podarilo vyňuchať dokonca hniezda s mladými. Musel som vybrať aj dlažbu v pivnici, aby som sa k nim dostal“ Jeho manželka sa pre zmenu posťažovala na myši v záhrade. „Vyberám ohlodanú mrkvu a zemiaky, nahryzkané sú aj jablká, ktoré padnú na zem. Raz som plela a myš sa pokojne prechádzala kúsok odo mňa,“ hovorí pani Marta (47).

Situácia sa podľa nej zmenila k lepšiemu len pred pár dňami. „Na dvor sa nám zatúlalo mačiatko. Pes po ňom najprv štekal, ale teraz už sú kamaráti. On hľadá potkany a mačka číha v záhrade na myši,“ ukazuje na najnovší prírastok do rodiny pani Marta. Podľa odborníkov na plašenie potkanov pomáhajú aj morské prasiatka či perličky. Vydávajú nepríjemný zvuk, potkany sa preto radšej odsťahujú.

Moderná technika i babské rady

Na nepríjemných zvukoch sú postavené aj rôzne elektronické pomôcky, ktoré sú na plašenie potkanov určené. „Kúpili sme si dve také krabičky, ale ešte som to nezapojil, takže neviem, ako to funguje,“ priznal pán Jozef. Jeho žena spomenula ďalší tip. „Pár dní po sebe pes našiel zakaždým nejakého potkana, deti preto začali pátrať po internete, ako sa ich zbaviť,“ ukazuje nám papierik s napísanými ingredienciami.

Trik spočíva v tom nalákať potkany na sadru. Stačí do nej pridať puding, alebo navoňaný vanilínový cukor. Potkany si ju nanosia do hniezd, a keď sa napijú, uhynú tam. „Vraj po sebe nechávajú sadrové cestičky, takže sa tak zároveň dá vypátrať, kde majú noru. Zatiaľ sme to ešte neskúšali, pes je už niekoľko dní pokojný. Hneď ako niečo zaňuchá, pôjdeme sadru kúpiť,“ smeje sa pani Marta.

Máte aj vy problémy s hlodavcami, alebo úspešný spôsob, ako sa ich zbaviť? Napíšte nám o vašich skúsenostiach na náš facebook, alebo na handzusova@global24.sk.

Foto: ilustračné

Potkany v záhrade a pivnici
3
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM