Dominika Handzušová Správy

Na Univerzite sv. Cyrila a Metoda tiekla krv: Študentská kvapka už po siedmykrát

Záujem o darovanie krvi rastie, na Študentskej kvapke krvi sa tentokrát zúčastnilo 60 záujemcov. Z nich krv darovalo 31.

Ilustračný obrázok k článku Na Univerzite sv. Cyrila a Metoda tiekla krv: Študentská kvapka už po siedmykrát
Zdroj: Dnes24.sk

Študenti, doktorandi, pedagógovia i zamestnanci univerzity sa stretli na Študentskej kvapke krvi UCM. Od svojho vzniku sa konala v stredu 19. novembra už po siedmy raz.

Záujem o darovanie krvi rastie každým podujatím a doteraz na nej darovalo 252 darcov. Veľkému počtu záujemcov o túto akciu sa teší aj rektor univerzity Jozef Matúš, ktorý prišiel podujatie podporiť.

Krvi nie je nikdy dosť

„Snažíme sa povzbudzovať zdravých, potenciálnych darcov krvi a viesť ich k pravidelnému darcovstvu. Počas roka dochádza viackrát k akútnemu nedostatku krvi a tej nie je nikdy dosť. Okrem šírenia osvety okolo darovania krvi spájame naše aktivity aj s príbuznou oblasťou okolo darovania krvotvorných buniek a kostnej drene,“ povedal dlhoročný hlavný organizátor Ľubo Blišák.

Chcú darovať aj kostnú dreň

Univerzita spoluprácou s Registrom darcov kostnej drene dlhodobo rozvíja osvetu v tejto špecifickej oblasti a patrí medzi popredné nelekárske inštitúcie, ktoré sa jej venujú. Darcovia krvi sa mohli vďaka spolupráci s Registrom a ústretovosti NTS Trnava po dvoch rokoch opäť registrovať priamo pri darovaní krvi. „Na mieste tak urobilo 16 dobrovoľníkov, od vzniku Študentskej kvapky krvi UCM v roku 2012, sa registrovalo spolu 32 ľudí,“ informovala Dominika Zdaríleková, referentka PR univerzity.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM