Zuzana Vajayová Rôzne

Nemocnica pripravuje krízový plán, lekári sú solidárni

V trnavskej Fakultnej nemocnici (FN) je stále vo výpovedi 83 lekárov. Je to zhruba jedna tretina lekárskeho stavu, ktorá sa pripojila k protestu odborovej organizácie.

V jeho priebehu už viac ako desiati svoje výpovede stiahli, pribudlo však niekoľko nových. Podľa námestníka riaditeľa FN Andreja Dobrovodského najviac výpovedí trvá na kľúčových oddeleniach nemocnice.

Situácia v Trnave sa v posledných dňoch nikam výrazne neposunula, k rokovaniam medzi vedením a odborármi v podstate nedošlo. „Oslovili nás, no odmietli sme rokovať s odôvodnením, že vyriešiť tento problém nie je v silách našej nemocnice. Musí prísť k dohode na celoslovenskej úrovni,“ povedal pre TASR predseda lekárskych odborov v Trnave Patrik Princ. Dobrovodský dodal, že rešpektujú rozhodnutie lekárov byť súdržní s ostatnými na Slovensku.

Námestník riaditeľa uviedol, že FN vypracovala svoju vlastnú stratégiu na riešenie situácie a lekárom ju ponúkla, no tento model neprijali. Nechcel ho však pre médiá špecifikovať. Teraz vedenie pracuje na krízovom pláne. „Finalizujeme, potom ho pôjde riaditeľ prerokovať s ministrom,“ informoval Dobrovodský. FN sa musí podľa jeho vyjadrenia pripraviť na stav, že by naozaj nedošlo k dohode a lekári svoje výpovede nestiahli. „Musíme, samozrejme, zabezpečiť akútnu starostlivosť o pacientov. V takej situácii však budeme musieť odkladať ďalšie úkony, môže viaznuť diagnostika, posúvať sa budú operácie odložiteľných stavov, ako napríklad pruh či kŕčové žily,“ informoval námestník riaditeľa FN v Trnave. Upozornil na ďalší dôsledok možnej situácie, že za menej výkonov dostane nemocnica od poisťovní menej peňazí a to sa odrazí na prevádzke, mzdách a podobne.

Podľa Patrika Princa je v súčasnosti situácia v lekárskom stave v Trnave stabilizovaná. „Kolegovia s výpoveďami sú pripravení niesť následky, ale všetci dúfame, že sa lekári s ministerstvom dohodnú,“ uviedol pre TASR Princ.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM