Lucia Lauková Správy

Novinky v parkovaní v Trnave: Od septembra sa menia POPLATKY a pribudnú nové zóny

Trnava bude mať viac rezidentských zón aj úplne nové typy zón. Mení sa aj výška sadzieb parkovného.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v parkovaní v Trnave: Od septembra sa menia POPLATKY a pribudnú nové zóny
Zdroj: Mesto Trnava

September prinesie viacero zmien v parkovaní. Jednou z nich bude, že parkoviská Zóny B na Kollárovej a Hospodárskej (pri Okresnom úrade) budú patriť do Zóny D.

Aj Zóna R8 (časť Vajanského ulice) je premenovaná, a to na Zónu A1. Pribudli tiež nové rezidentské zóny R11 až R17, vzniklo 13 zón nového typu H a menia sa aj sadzby parkovného pre ľudí, ktorí nemajú trvalý pobyt v Trnave.

„Trnavčania sú v parkovaní naďalej zvýhodnení a môžu čerpať benefity,“ ubezpečuje radnica.

Prečítajte si tiež

Čo sa zmení?

Jedna zo zmien v parkovaní sa týka parkovísk v zóne B, ktoré slúžia ako záchytné a občania Trnavy, ktorí si vybavia parkovaciu kartu Rezident zóny, v nej parkujú zdarma.

Časť z týchto parkovísk bude vyčlenená ako nový typ zón označený písmenom D. „Ide o výrazne zaťažené lokality, kde je potrebná vyššia obrátkovosť parkovacích miest, teda aby sa na nich počas dňa striedalo viac vozidiel. Vodiči vďaka tomu budú mať vyššiu šancu zaparkovať a vybaviť potrebné záležitosti,“ odôvodňuje mesto.

„Táto zmena sa týka parkoviska pri okresnom úrade na Hospodárskej ulici a parkovísk na Kollárovej ulici. Tieto budú od 4. septembra 2023 označené ako Zóna D. Spoplatnené budú od pondelka do nedele medzi 8.00 a 22.00 h,“ uvádza radnica.

Ceny parkovania sú uvedené pod článkom.

Nové zóny

Nové VZN nanovo definuje zóny R ako lokality s hromadnou bytovou výstavbou (typicky sídliská) a zavádza pomenovanie Zóna H pre rezidentské lokality s individuálnou bytovou výstavbou (teda časti mesta s rodinnými domami), ktorých v budúcnosti bude 13.

„Aj tieto novo vzniknuté zóny typu R a H budú mať v budúcnosti vyčlenené plochy na parkoviská zóny B, ktoré budú cenovo najdostupnejšie, ako je to v terajších rezidentských zónach,“ hovorí viceprimátor Trnavy Marcel Krajčo.

Medzi zóny H bude neskôr patriť aj Zóna R5, ktorá je tiež lokalitou s individuálnou bytovou výstavbou.

Výhodnejšie s trvalým pobytom

Podľa radnice naďalej platí, že regulácia statickej dopravy zvýhodňuje Trnavčanov. „S trvalým pobytom v regulovanej zóne (prípadne s prechodným, ak máte trvalý pobyt inde v Trnave) môžete získať parkovaciu kartu Rezident zóny na prvé auto na byt iba za jedno euro ročne (na porovnanie, takáto karta stojí v Bratislave 39 eur a v Trenčíne 50 eur). Jej držiteľ k nej dostane aj kredit na bezplatné parkovanie pre svoje návštevy a parkovanie zdarma v celej Zóne B,“ pripomína mesto.

Nová parkovacia politika by mala uľahčiť nájsť obyvateľom rezidentskej zóny voľné parkovacie miesto. Podľa radnice dochádza po zavedení regulácie parkovania k 15 až 30-percentnej redukcii počtu vozidiel parkujúcich v zóne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM