Dominika Handzušová Rôzne

OBRAZOM: Študenti maturovali tematickou hostinou na Sedem chutí piva

Skúška dospelosti, ktorá by sa určite páčila každému. Pozrite si, ako svoje umenie na praktickej časti maturity predviedli kuchári a čašníci.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Študenti maturovali tematickou hostinou na Sedem chutí piva
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Študenti odbornej školy Gos-Sk spolupracovali so spoločnosťou Heineken na projekte Sedem chutí piva. Učili sa párovať jedlá s pivom a rôzne taje pivného someliérstva.

Spolupráca s odborníkmi z praxe

„Vaša budúca práca v sebe spája viacero povolaní. Povolanie umelca, aby to bolo krásne na tanieri, povolanie herca, aby ste vedeli dobre odprezentovať čo podávate. Psychológa, aby ste vedeli odhadnúť ľudí, a samozrejme aj ekonóma, aby ste to vedeli predať,“ pripomenula študentom vo svojom prejave generálna riaditeľka strednej školy Janka Hečková. Škola ich podľa nej pripravila na život, no ten im určite pripraví ťažšie skúšky.

Maturitná skúška sa niesla v znamení siedmich chutí piva. Svet chutí piva je oveľa bohatší, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Objavovať ho pomáhali študentom sládok pivovaru Karol France, šéfkuchár Laci Hornáček a manažérka rozvoja Monika Kottmanová.

Jedlá kombinovali s pivom

Cieľom bolo pripraviť originálne receptúry a vhodne ich skombinovať s pivom. Či sa to študentom podarilo mohli na vlastnej koži zhodnotiť nielen spomenutí odborníci, vyučujúci, ale aj rodičia a príbuzní, či trnavský primátor.

Kuchári pripravovali recepty sami, konzultovali ich však s odborníkmi. „Podľa toho, čo nám dnes študenti predložili musím skonštatovať, že nás počúvali veľmi pozorne. Nakombinovali to tak, ako sa patrí,“ pochvaľoval si France.

Študenti pripravili ako predjedlo zubáča na paradajkovo-feniklovom šaláte, doplnili ho ľahkým pivom. Do pórkovej polievky pridali drožďové knedličky. Horké chmeľové pivo kontrastovalo s hlavným jedlom, pivnou klasikou, bôčikom marinovaným v mede so sladko-kyslou kapustou a zemiakmi. Ku kakaovému dezertu podávali tmavé pivo, v ktorom tak vynikli celkom iné chute.

Spolupráca úspešná pre obe strany

„Menu bolo vybrané veľmi vhodne. Mne osobne najviac imponovalo hlavné jedlo, ktoré bolo v kontraste s pivom. Človek sa naozaj učí celý život, polievku s drožďovými knedličkami som zaradil do kuchárskej knihy, ktorú pripravujem, takže táto spolupráca bola úspešná obojstranne,“ pochválil študentov šéfkuchár Hornáček.

Zaželal im tiež veľa úspechov a veľa šťastia do profesného života. „Chcel by som povedať žiakom, aby sa nenechali odradiť v prvom zamestnaní, čo sa častokrát stáva. V prípade, že nebudú spokojní, aby sa svojmu krásnemu povolaniu neobrátia chrbtom,“ dodal Hornáček.

Ako sa žiakom darilo na skúške si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Praktické maturity kuchárov a čašníkov na Gos-Sk
20
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM