Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Občianske združenie organizuje zbierku: Chýbajúce mená na pamätníku budú doplnené

O. z. EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC vyhlásilo dobrovoľnú zbierku za účelom dohotovenia pamätníka obetiam prvej svetovej vojny, ktorý je umiestnený pred Kostolom Všetkých svätých na Františkánskom námestí v Hlohovci.

Ilustračný obrázok k článku Občianske združenie organizuje zbierku: Chýbajúce mená na pamätníku budú doplnené
4
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves

Verejnú zbierku na dokončenie pamätníka obetiam prvej svetovej vojny v Hlohovci vyhlásilo občianske združenie (OZ) Ex libris ad personam. Vďaka nej chce umiestniť na pomník tri nové mramorové tabule s menami 128 mužov z mesta, ktorí položili svoje životy v rokoch 1914–1918. Doplnia tak zoznam mien, ktoré sú na pomníku od roku 2014.

Pred štyrmi rokmi sa podarilo združeniu rovnako verejnou zbierkou získať prostriedky na rekonštrukciu pomníka, ktorý pred kostolom Všetkých svätých na Františkánskom námestí stojí od roku 1916 z iniciatívy vojakov, ktorí sa vrátili z frontu domov. Nebol však nikdy dokončený. „Po preštudovaní dostupných archívnych prameňov sme menoslov 54 padlých doplnili o ďalších 128 mien,“ uviedla za OZ Helena Pekarovičová.

Tabule chcú inštalovať k novembrovému 100. výročiu ukončenia vojny, suma potrebná na tento účel je 4600 eur. Zbierka potrvá do 15. októbra, číslo účtu v Slovenskej sporiteľni je SK39 0900 000­0 0050 8110 3­935, VS 1914.

Pamätník obetiam prvej svetovej vojny v Hlohovci
4
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM