Správy

Opustené železničné depo by sa mohlo zmeniť na SKATEPARK: Mesto vyhlásilo súťaž

Trnavská radnica urobila ďalší krok k revitalizácii opusteného železničného depa. Vyhlásila súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Opustené železničné depo by sa mohlo zmeniť na SKATEPARK: Mesto vyhlásilo súťaž
Zdroj: Facebook.com/Katarína Bruncková

Mesto Trnava má záujem prebudovať chátrajúce železničné depo na skatepark pre organizovanie medzinárodných súťaží a s ďalšími športovými i kultúrnymi aktivitami. Pre opustený brownfield s rozlohou tri hektáre a halami s 2650 m2 vyhlásilo krajinársko-architektonickú súťaž. Predpoklad nákladov na realizáciu projektu je okolo 7,7 milióna eur, uviedla radnica.

Územie sa má podľa zámeru zmeniť na urbánny park, ktorý má ambíciu byť centrom budúceho rozvoja krajiny medzi rekreačnou zónou Kamenný mlyn a sídliskom Prednádražie. Areál depa a jeho opravárenské haly slúžili na opravu pantografových súprav.

Prečítajte si tiež

Problematický priestor

Od roku 2008 je nevyužívaný, v roku 2016 bol zaradený do registra environmentálnych záťaží a v súčasnosti je obyvateľmi Trnavy vnímaný ako problematický priestor.

Jeho poloha medzi chránenou krajinnou oblasťou Trnavské rybníky a sídliskom je však podľa radnice kľúčová, je centrom rozvojového územia Lesopark Depo.

Depo sa podľa predstáv mesta má stať intenzívnym a inkluzívnym mestským parkovým priestorom bez bariér s prirodzenými rozhraniami a komplexnými vzťahmi. Aktivity majú vytvoriť mix pre živý a intenzívny mestský priestor bez bariér, s prirodzenými rozhraniami a komplexnými vzťahmi.

Krajinárske riešenie areálu má ísť nad rámec rekreačnej a okrasnej funkcie, predovšetkým ponúkať stratégie na manažment zrážkovej vody, regeneráciu pôdy a zníženie environmentálnej záťaže či rozvoj biodiverzity flóry a drobnej fauny. Súťaž zároveň hľadá možnosti zachovania alebo interpretácie železničného charakteru areálu v prospech jeho budúcej jedinečnosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM