Zuzana Vajayová Rôzne

Pivnice pre milovníkov vína sa otvoria už v sobotu

Už deviate pokračovanie Dňa vínnych pivníc otvorí v Trnave viac ako tri desiatky podzemných priestorov v historickom centre mesta medzi stredovekými hradbami.

V sobotu 5. novembra sa zídu na podujatí milovníci vína zo širokého okolia a výrobcovia zo všetkých kútov Slovenska. Organizátor podujatia Trnavský spolok priateľov vína Vincech a radnica pozvali v tomto ročníku na prezentáciu vinárov z Modry, Čajkova, Skalice, Dolian, Šenkvíc, Malej Tŕne, Radošinej a ďalších miest. Prvýkrát sa predstavia dvaja výrobcovia zo Slovinska a tiež prídu Arcibiskupské vínne sklepy z Kroměříža, ktoré zatiaľ nevynechali ani jeden ročník.

Každý z účastníkov dostane na cestu vínny pas. „Nikdy nemáme toľko vínnych pasov, aby sme pokryli záujem verejnosti,“ povedal pre TASR predseda Vincechu Eduard Krištofovič. Vínne pivnice pôvodne začínali s tuctom priestorov. Podujatie je hojne navštevované aj z dôvodu, že počas neho možno vojsť do stáročných pivníc, inokedy verejnosti neprístupných. K najkrajším patrí pre svoj takmer pôvodný stav pivnica pod pivárňou Čajka na Halenárskej ulici, najviac ich je sústredených na Kapitulskej ulici. V tomto roku sa do zoznamu pridalo štúdio Divadla Jána Palárika, kde bude aj sprievodný kultúrny program.

Výroba vína je v Trnave zakorenená, už v roku 1278 sa mešťania uvádzajú v listine grófov z Jura a Pezinka ako vlastníci vysoko produktívnych viníc. Víno z teritória Trnavy dlhú dobu tvorilo jednu z najvýznamnejších komodít v obchodných aktivitách Trnavčanov. V roku 1822 dal trnavský obchodník Anton Valc vyrobiť údajne najväčší súd na svete, do ktorého sa vmestilo 114.000 litrov vína. Dobové pramene uvádzajú, že na ňom naraz tancovali aj štyri páry hodovníkov a stal sa turistickou atrakciou.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM