Rôzne

Podľa Dozornej rady TAVOS sú argumenty kritikov zavádzaním

Dozorná rada Trnavskej vodárenskej spoločnosti sa venovala zákazke dobudovania kanalizácie v obci Kátlovce v okrese Trnava. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Podľa Dozornej rady TAVOS sú argumenty kritikov zavádzaním
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk

Dozorná rada (DR) Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS), a. s., nenašla na zákazke dobudovania kanalizácie v obci Kátlovce v okrese Trnava skutočnosti, ktoré by viedli k podozreniu na porušenie pravidiel hospodárenia.

Zoznámili sa s detailmi

Na zasadnutí DR v pondelok 17. októbra v Piešťanoch členovia vypočuli zástupcov investičnej komisie TAVOS i stavebníka kanalizácie. Informoval o tom dnes člen DR, starosta obce Cífer Maroš Sagan. Ako uviedol, dozorná rada sa zoznámila s detailmi prípravy projektu, ktorý má datovanie ešte v roku 1999, i ekonomickým zdôvodnením nového rozpočtu dobudovania kanalizácie. „Nová cena vznikla nielen všeobecným nárastom cien, ale aj v súvislosti s tým, že TAVOS za dané obdobie sprísnil technické kritériá, ktoré si vyžiadajú náročnejšie financovanie,“ konštatoval Sagan.

DR má informáciu, že aktuálny rozpočet dostavby je stále zhruba o 18 percent lacnejší, ako vychádza z oficiálnych stavbárskych cenníkov. „Zo strany kritikov ide v tomto smere podľa nás o úmyselné zavádzanie,“ dodal Sagan ako reakciu na to, že v uplynulom týždni zvolali tlačovú besedu zástupcovia akcionárov – primátori Piešťan a Vrbového a starostka obce Madunice. Na nej zverejnili svoje podozrenie z nezákonného a netransparentného konania, ktoré podľa ich slov môže akcionárom TAVOS-u spôsobiť finančné škody. Súčasne vyzvali predsedu DR, primátora Trnavy Petra Bročku, podpredsedu DR, starostu Kátloviec Pavla Johanesa, predsedu predstavenstva TAVOS Pavla Nižnánského a podpredsedu predstavenstva Vladimíra Púčika na odstúpenie z funkcií. Ešte predtým Bročkovi poslali otvorený list.

Vedenie TAVOS-u obvinenia odmieta. „Zmätok v číslach“ podľa Sagana spôsobil aj fakt, že kým TAVOS cenu uvádza bez DPH, kritici s DPH. Zároveň dodal, že skupina kritikov zavádza aj v iných skutočnostiach, napríklad v poukazovaní, že v novej cene je zahrnutý aj údajný nedoplatok za prvú etapu výstavby. „Všetka robota bola financovaná cez envirofond, ktorý predsa všetky výdavky úzkostlivo kontroluje. Čo bolo urobené dovtedy, bolo aj zaplatené. Rovnako nie je pravdou, že neprebehlo verejné obstarávanie," povedal Sagan. Dodal, že napriek zisteniam, ktoré nepoukazujú na tunelovanie, DR požiadala predstavenstvo spoločnosti, aby dalo v danej súvislosti vypracovať ešte jeden nezávislý rozpočet projektu.

Napätá situácia

Aktuálna situácia v TAVOS-e je napätá po tom, ako na poste predsedu DR vystriedal dovtedajší podpredseda Bročka primátora Piešťan Miloša Tamajku. Medzi nimi vznikol spor o obsadenie vrcholných pozícií v spoločnosti. Tamajku odvolalo mimoriadne valné zhromaždenie v máji 2016, zástupcovia akcionárskych obcí zároveň z DR odvolali aj primátorku Vrbového Emu Maggiovú, oboch pre stratu dôvery. Tamajka na zasadnutí dal návrh aj na odvolanie z DR starostu Kátloviec Johanesa, s tým však valné zhromaždenie nesúhlasilo.

„Situácia v spoločnosti by sa mohla stabilizovať po nástupe nového generálneho riaditeľa TAVOS,“ povedal Sagan, podľa ktorého je už rozbehnutý proces výberu, ktorý by mal byť ukončený do začiatku novembra. Trnava je najväčším a Piešťany druhým najväčším akcionárom TAVOS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM