Dominika Handzušová Kultúra

Poézia, koncerty a výstava: Bohatý program Galérie Jána Koniarka

Galéria Jána Koniarka v Trnave má pred sebou niekoľko zaujímavých akcií. V Kopplovej vile sa môžete tešiť na výstavu Roberta Jančoviča ml., v Synagóge sa spojí hudba s poéziou.

Ilustračný obrázok k článku Poézia, koncerty a výstava: Bohatý program Galérie Jána Koniarka
Zdroj: TASR

Druhý septembrový týždeň bude na akcie v Galérii Jána Koniarka skutočne bohatý. V utorok 9. septembra sa v Synagóge predstaví Samaria Verses Band a vo štvrtok 11. septembra môžete navštíviť vernisáž výstavy Environmenty a koncert na počesť The Forever 27 Club.

Šamorínske verše – My v krajine, krajina v nás

Juraj Turtev, Miloš Železňák a Andor Buják skomponovali hudbu na texty básní Judity Kaššovicovej z triptychu Šamorínske verše, Rok v Šamoríne a Krajina ticha Csölösztő. Samaria Verses Band vystúpi v zložení: Juraj Turtev (spev a gitara), Krisztina Takács (spev), Andor Buják (saxofón a spev), Kristián Buják (gajdy, darbuka a spev), Miloš Železňák (gitara a spev) a Judita Kaššovicová (recitácia).

Environmenty

Robert Jančovič ml. má pred sebou prvú samostatnú prezentáciu v komplexnom rozsahu jeho diela. Výstava pozostáva z grafických a sochárskych diel, ktorým sa Jančovič dlhodobo venuje. Galéria Jána Koniarka v Trnave ju odštartuje vernisážou v Kopplovej vile vo štvrtok 11. septembra od 17:00 hod. Výstava potrvá do 26. októbra.

Názov výstavy Environmenty priamo odkazuje k zdroju umelcovej inšpirácie – k Prostrediam. „Robert Jančovič ml. vedie vcelku uzavretý život tvorcu, čo je očividné aj vo vizuálnom charaktere jeho diel: v sústredenosti. Je umelcom, ktorý sa dokáže sústrediť na určitú vec, má prostredie relatívne pod kontrolou. Genéza tvorby vychádzajúca z takéhoto sústredenia má svoje osobitné kvality, ktoré sa najmä dnes – v zrkadle tempa a roztržitosti doby, veľmi ťažko nadobúdajú. Je preto vzácne stretnutie s takýmto výsledkom,“ myslí si doktorandka na Katedre grafiky VŠVU v Bratislave, Andrea Centella.

Forever 27

Po skončení vernisáže sa záujemcovia budú môcť presunúť na mimoriadny koncert Henryho Tótha a hostí. V Synagóge – Centre súčasného umenia predstavia projekt For The Forever 27 Club. Koncert sa začína o 19:00 hod. Pripomína si legendy, ktoré písali dejiny nielen rockovej hudby a svoju pozemskú púť ukončili vo veku 27 rokov.

Na svoje si príde každý, kto má rád kvalitnú gitarovú hudbu v podaní talentovaných umelcov. Predstaví sa známy gitarový virtuóz Henry Tóth, ktorý bude hrať Jimiho Hendrixa. Ďalej to bude vynikajúci rockový spevák Rasťo Šulc v interpretácii Jima Morrisona. Charizmatická speváčka Dana Viktória Matejková sa predstaví ako Janis Joplin. Talentovaný spevák a gitarista Lukáš Fuxo Gašparík stvárni Kurta Cobaina. Nebudú chýbať ani slovenský perkusionista peruánskeho pôvodu Eddy Portella a bubeník Patrik Simeonov.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM