Rastislav Búgel Samospráva

Poslanci schválili mestský rozpočet: Čaká nás rekonštrukcia ciest, Park Bela IV. a ihriská

Trnavskí poslanci odklepli po dlhej diskusii rozpočet na rok 2016. Súhlasilo s ním všetkých 31 poslancov naprieč politickým spektrom. Primátor Peter Bročka po hlasovaní povedal, že je veľmi spokojný a všetci môžu byť na prijatú podobu rozpočtu právom hrdí.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili mestský rozpočet: Čaká nás rekonštrukcia ciest, Park Bela IV. a ihriská
Zdroj: TASR

Rozpočet bol navrhnutý ako vyrovnaný s tým, že bežný je prebytkový a kapitálový schodkový. Schodok kapitálového rozpočtu vyrovnáva okrem prebytku bežného aj rezervný fond a bankový úver na financovanie 5. etapy výstavby skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste. Tento rok Trnava skončí podľa odhadov s prebytkom hospodárenia okolo 1,5 milióna eur, ktoré sú nasmerované do rezervného fondu.

Viac ako tento rok

„Bežné príjmy sú rozpočtované vo výške 43,8 milióna eur, čo je o 1,1 milióna eur viac ako očakávané príjmy v roku 2015. Dôvodom je vyšší príjem z podielových daní. Kapitálové príjmy 2016 sú rozpočtované vo výške 1,4 milióna eur, čo je medziročný nárast o 578 000 eur. Súvisí to s vyššími grantovými príjmami,“ uviedol viceprimátor Trnavy Tibor Pekarčík.

Viacero investičných akcií

Výdavky mesta Trnava na rok 2016 sú rozpočtované v 21 programoch. Bežné výdavky počítajú s výškou 40,8 milióna eur a sú v nich plánované všetky aktivity vyplývajúce zo samosprávnych funkcií mesta a výdavky na prenesený výkon štátnej správy. Kapitálové výdavky sú rozpočtované vo výške 6,4 milióna eur na investície pokračujúce z roku 2015 a aj na nové investičné akcie hlavne v programoch doprava, životné prostredie, verejné osvetlenie, sociálna starostlivosť, školstvo, mládež a šport.

Park a ihriská

V rámci finančných operácií je v rozpočte na rok 2016 navrhované použitie rezervného fondu vo výške 3,5 milióna eur, z toho na úhradu splátok istín vo výške 1,8 milióna eur a financovanie kapitálových výdavkov vo výške 1,6 milióna eur. V tom je započítaná aj rekonštrukcia dvoch miestnych komunikácií za 950 000 eur, novovznikajúci Park Bela IV. za 200 000 eur a dve ihriská za 350 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM