Dominika Handzušová Správy

Pozor na obmedzenia: Hviezdoslavovu pre rekonštrukciu uzatvoria, prejdú len chodci

Začala sa rekonštrukcia na Hviezdoslavovej ulici. Jej starý asfaltový povrch nahradí nová dlažba. Na charakter pešej zóny chce mesto nadviazať atraktívnou výsadbou a verejným osvetlením. Pribudne nový mobiliár, cyklistický chodník a parkovacie miesta.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na obmedzenia: Hviezdoslavovu pre rekonštrukciu uzatvoria, prejdú len chodci
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Počas rekonštrukcie bude Hviezdoslavova ulica pre motorové vozidlá uzavretá. Vjazd bude povolený len na zásobovanie prevádzok. Chodci sa cez ulicu dostanú, priechodné budú najprv oba, potom vždy jeden z chodníkov.

Skončia v máji

Postup prác bude podobný ako na Hlavnej ulici, prvá fáza oboch etáp sa začne v strede. „Etapa rekonštrukcie od Trojičného námestia po budovu Gymnázia Angely Merici vrátane napojenia Pekárskej ulice by za priaznivého počasia mohla byť hotová ešte v tomto roku,“ informuje mesto na svojej webovej stránke. „Druhá etapa od gymnázia po križovatku ulíc Halenárskej a Hollého vrátane napojenia na Ulicu M. Schneidera Trnavského má byť ukončená do polovice mája budúceho roku.“

Aj po rekonštrukcii bude ulica rozdelená na dve funkčné triedy. „Od Trojinčého námestia po Pekársku ulicu bude slúžiť ako pešia zóna a od Pekárskej po Halenársku ulicu ako miestna komunikácia,“ povedal Ing. Kamil Lastovička z odboru investičnej výstavby mestského úradu.

Pribudne chodník pre cyklistov a zeleň

Nové chodníky pre chodcov budú vybudované z lávovo bielej grafitovej betónovej dlažby. Povrch cesty má byť z kombinácií žuly a štiepaných syenitových kociek antracitovej farby kladených do vejárov. Na odvodňovacie žľaby opticky predeľujúce komunikáciu od chodníkov sa sekundárne použijú tmavosivé žulové kocky zo skládky mesta, čím sa ušetrí časť finančných nákladov. Cyklistov určite poteší chodník po celej dĺžke Hviezdoslavovej ulice. Pre motorizovaných majú zas pribudnúť parkovacie miesta – na opačnej strane cesty od Pekárskej ulice po Kostol sv. Anny ich vznikne trinásť.

Aby nepôsobila celá pasáž betónovo, osviežia ju ostrovmi zelene. „Kostru výsadby budú tvoriť podobne ako na pešej zóne odrastené jasene mannové. Zvolená odroda je na jar pozoruhodná bielymi voňavými kvetmi a na jeseň oranžovočerveným sfarbením listov. Podrast pod stromami vytvorí nahusto vysadený vždyzelený vavrínovec lekársky,“ informuje mesto na webe o svojich plánoch. „S jeho tmavozelenými lesklými listami budú efektne kontrastovať modré kvety rohovníka s listami, ktoré sa na jeseň vyfarbujú do purpurovo červenej. Na jar, kým sa táto trvalka bude prebúdzať do nového rastu, sa na záhonoch postupne rozsvietia narcisy so svetložltou korunkou a bielymi okvetnými lístkami, veľké lososovo ružové kvety tulipánov a svetlofialové okrasné cesnaky.“

Historický vzhľad

Súčasťou rekonštrukcie Hviezdoslavovej ulice bude nová trasa pre zemnú optickú sieť. Parkovací automat presunú, myslí sa aj na prípojky na vianočné osvetlenie a ilumináciu Kostola sv. Anny. „Šestnásť nových pouličných svietidiel bude mať podobu štvorbokej historickej lampy na osemhrannom stožiari,“ píše sa na webe mesta. „Historický vzhľad používaný v pamiatkových rezerváciách bude mať v súlade s požiadavkou Krajského pamiatkového úradu v Trnave aj nový mobiliár pozostávajúci z dvojmiestnych a jednomiestnych lavičiek, košov na odpadky a zahradzovacích stĺpikov,“ dodáva informácia, podľa ktorej celková cena rekonštrukcie má dosiahnuť 513 tisíc eur.

Foto: ilustračné

Rekonštrukcia Hviezdoslavovej
5
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM