Správy

Pri Galante chcú postaviť VETERNÚ elektráreň: Turbíny by siahali do výšky 175 metrov!

Spoločnosť chce do novej veternej elektrárne investovať milióny eur. Kde ju plánuje postaviť?

Ilustračný obrázok k článku Pri Galante chcú postaviť VETERNÚ elektráreň: Turbíny by siahali do výšky 175 metrov!
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

Spoločnosť VE Telek, s. r. o., plánuje postaviť nový veterný park Telek v katastrálnom území obce Dolné Saliby v okrese Galanta. Náklady na výstavbu veterného parku s dvomi veternými elektrárňami odhaduje investor na 18 miliónov eur.

Začiatok výstavby je naplánovaný na prvý štvrťrok 2026, ukončená by mala byť v treťom štvrťroku 2026, uvádza sa v projekte predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Prečítajte si tiež

Chce využiť potenciál

Účelom navrhovanej činnosti je výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov energie vo veterných elektrárňach a jej dodávka do elektrizačnej sústavy SR.

Zámer navrhovanej činnosti počíta s využitím trojlistových veterných elektrární s menovitým výkonom 7,2 elektrického megawattu, s priemerom listov rotora 172 metrov a s výškou stožiara maximálne 175 metrov.

Hlavným pozitívom navrhovanej činnosti je zhodnotenie v súčasnosti nevyužívaného veterného potenciálu danej lokality na výrobu elektrickej energie, uvádza investor.

Navrhovaná činnosť tak prispeje k zvyšovaniu podielu výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov v rámci SR. Vlastníkmi parciel, na ktorých by mal byť veterný park umiestnený, sú súkromné osoby a súkromná spoločnosť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM