Správy

Pri Trnave simulovali zrážku auta s bicyklom: O živote a smrti rozhoduje rýchlosť

Pri Trnave sa konala simulácia zrážky auta s bicyklom. Úsek nebol vybraný náhodne. Väčšina vodičov tu nedodržiava predpisy.

Ilustračný obrázok k článku Pri Trnave simulovali zrážku auta s bicyklom: O živote a smrti rozhoduje rýchlosť
5
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Simuláciu zrážky cyklistu s osobným automobilom pripravili v pondelok na ceste pri obci Hrnčiarovce nad Parnou. Zámerom bolo poukázať na následky pri nedodržiavaní rýchlosti a nerešpektovaní pravidiel cestnej premávky. Uviedla to cyklokoordinátorka Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Silvia Prokopová.

„Cieľom je poukázať, že cyklista má päťkrát vyššiu šancu prežiť kolíziu pri 30-kilometrovej rýchlosti ako pri 50-kilometrovej,“ povedala. Je to podľa nej dôležitá informácia smerom k samosprávam na znižovanie rýchlosti na komunikáciách vo vybraných úsekoch.

Prečítajte si tiež

Výber úseku

Obec Hrnčiarovce nad Parnou v susedstve Trnavy nebola vybraná pre crash test náhodne. Aktuálne čelí výzve zaťaženia dopravou a zlej dostupnosti peších a cyklistov do krajského mesta. Leží na trase napojenia Trnavy na diaľnicu a pri ceste 1/61 v smere na Pezinok. Obec potrebuje pre chodcov bezpečný priechod cez túto cestu 1. triedy. Podľa Prokopovej tam vykonali v auguste 80 meraní, z nich bola povolená rýchlosť dodržaná len dvakrát. „Až 78-krát bola prekročená,“ konštatovala.

Ako uviedol starosta Marcel Škorec, Hrnčiarovce vidia cestu vo vybudovaní podchodu. Nenašli však so Slovenskou správou ciest (SSC) zatiaľ spoločnú reč, SSC navrhuje nadchod. „Potrebovali by sme, keby pri celkovej rekonštrukcii mosta došlo aj na bezpečnú možnosť prechodu po cestnom moste,“ povedal. Obec zatiaľ rieši v mieste aspoň dodatočné osvetlenie, v úseku je aj znížená rýchlosť.

„Preto sme radi, že TTSK má záujem o riešenie kritickej situácie. Že by nám mohol pomôcť či už dotiahnutím cyklotrasy s chodníkom z Trnavy do obce, či pri hľadaní spôsobu, ako situáciu riešiť,“ doplnil.

Crash test

„Vnímame, že intenzita dopravy rastie vysokým tempom, čo prináša celý rad problémov. Diskomfort obyvateľov spôsobujú časté zápchy, zhoršenie kvality ovzdušia, zvýšená hlučnosť, prašnosť, a tým klesá aj bezpečnosť cestnej premávky. Aj preto sme vymysleli a zrealizovali unikátny crash test, ktorý poukázal na priamu úmernosť medzi rýchlosťou jazdy a rizikom zrážky či dokonca usmrtenia cyklistu. Chceme takto upozorniť na dodržiavanie bezpečnosti na cestách, ktoré môže v mnohých prípadoch odvrátiť úmrtia chodcov a cyklistov pod kolesami áut,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

TTSK podľa Prokopovej zo simulovanej nehody pripraví dokument pre edukáciu žiakov stredných škôl. Priamo pri crash teste sa zúčastnili žiaci Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

Prvá slovenská simulácia zrážky auta s bicyklom
5
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM