Rôzne

Prichádza obľúbený Špačinský jarmok: Prinesie tradície aj skvelú ZÁBAVU

Už počas najbližšieho víkendu sa máme na čo tešiť. Čo ponúkne blížiaci sa Špačinský jarmok?

Ilustračný obrázok k článku Prichádza obľúbený Špačinský jarmok: Prinesie tradície aj skvelú ZÁBAVU
Zdroj: Facebook.com/Špačince

Štyridsiate piate výročie založenia dedinskej folklórnej skupiny Špačinčanka pripomenie v sobotu (12. 8.) folklórne podujatie Špačinský jarmok v obci Špačince pri Trnave.

S podtitulom Spievajte si s nami sa už jedenásty rok venuje tradičnej ľudovej kultúre, uchovávaniu a šíreniu zvykov, piesní a tancov starých mám a otcov. Informovala o tom za organizátorov z Trnavského osvetového strediska Veronika Behúlová.

„V programe Špačinského jarmoku sa okrem domácich folkloristov predstaví aj folklórna skupina Dudváh z Križovian nad Dudváhom, Machnáč z Trenčianskych Teplíc, Verešvaran z Červeníka, Trnafčan z Trnavy a dychová hudba Drahovčanka z Drahoviec,“ uviedla.

So sprievodným programom

V závere programu si zaspomínajú na muzikanta, folkloristu, dlhoročného vedúceho Špačinčanky Jozefa Slezáka, ktorý zomrel v marci tohto roku. „Do folklórneho neba mu vyšlú symbolický hudobný pozdrav účinkujúci folkloristi a harmonikári trnavskej roviny,“ doplnila.

Sprievodný program začne od 14.00 h a bude najmä pre najmenších. Podujatie ukončí tanečná zábava.

Pre každého niečo

Jubilujúca Špačinčanka vznikla v roku 1978 s cieľom zozbierať, oživiť a pre ďalšie generácie zachovať zvyky, kroje a piesne svojej rodnej obce. Vo svojich vystúpeniach má zastúpené bohatstvo variácií zvykoslovných tanečných, hudobných, speváckych a hudobných žánrov ľudovej kultúry trnavského regiónu. Počas svojej existencie reprezentovala obec na mnohých folklórnych festivaloch. Má nahrávky pásiem pre Slovenský rozhlas a vydala dva CD nosiče.

Tešiť sa môžeme aj na jarmočné ukážky, skákací hrad, kolotoče a trampolíny, maľovanie na tvár a súťaže pre deti. Samozrejmosťou bude stánkový predaj a občerstvovacie centrum.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

🎻Srdečne vás pozývame do amfiteátra v Špačinciach na 11. ročník 🎺Špačinského jarmoku, ktorý nesie podtitul Spievajte si...

Posted by Trnavské osvetové stredisko on Tuesday, August 8, 2023
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM