Dominika Handzušová Samospráva

Prioritou krajského zastupiteľstva verejná súťaž: TOTO sú záujemcovia o nemocnice

Poslanci Trnavského samosprávneho kraja sa na zasadnutí zastupiteľstva venovali niekoľkým bodom. Pozrite sa, čomu sa venovali v tých najdôležitejších.

Ilustračný obrázok k článku Prioritou krajského zastupiteľstva verejná súťaž: TOTO sú záujemcovia o nemocnice
Zdroj: TASR

Na svojom 9. riadnom zasadnutí poslanci schválili zrušenie Centra voľného času a Školského hospodárstva Búšlak v Dunajskej Strede, školského internátu Obchodnej akadémie v Seredi a doplnili smernice zásad hospodárenia a nakladania s majetkom kraja. Odsúhlasili predaj troch nadbytočných pozemkov, vypočuli si správu hlavnej kontrolórky kraja za minulý rok a schválili plán činnosti kontrolného útvaru na ďalšie obdobie.

Prioritou priebeh súťaže

Počas 90-minútového rokovania najväčší priestor poslanci venovali informáciám o priebehu obchodnej verejnej súťaže na uzavretie zmluvy o prevode akcií emitentov Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda a Nemocnica s poliklinikou sv. Lukáša Galanta, ktorých majiteľom je Trnavský samosprávny kraj. „Prihlásili sa dvaja záujemcovia. Agel, s.r.o., a Svet zdravia, s.r.o. Komisia zasadala 3. februára, otvárali sa obálky. Záujemcovia podmienky súťaže splnili,“ konštatoval riaditeľ Úradu Trnavského samosprávneho kraja Ľuboš Dušek.

Podľa jeho slov ďalšie stretnutie komisie sa konalo 9. februára, kedy sa otvorili obálky, ktoré mali obsahovať podnikateľský zámer a podpísaný záväzný návrh zmluvy o prevode akcií, vrátane výšky peňažného plnenia a výšky kapitálových investícií. Súčasne s tým sa otvárali doručené obálky písomného znaleckého úkonu pre stanovenie kvalifikovaného odhadu reálnej hodnoty akcií pre nemocnice v Galante a Dunajskej Strede.

„Spoločnosť Agel ponúkla za akcie 190 000 eur a do päť rokov kapitálové investície vo výške 4 780 000 eur do nemocnice v Dunajskej Strede a 3 120 000 eur v Galante. Svet zdravia ponúka 2 100 000 eur za akcie a investície vo výške 11 700 000 eur do dunajskostredskej nemocnice a 8 700 000 eur do galantskej,“ povedal Dušek.

Dodal, že v najbližšom období sa budú vyhodnocovať ponuky oboch spoločností, ako aj ohodnotenie akcií nemocníc a potom bude stanovené poradie oboch uchádzačov. O prípadnom predaji akcií oboch nemocníc budú následne rozhodovať poslanci.

Príspevok na rekonštrukciu knižnice

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky vyhlásilo minulý rok výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci prioritnej osi Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov a infraštruktúra cestovného ruchu, opatrenie 3.1. Kraj sa bude v rámci tejto výzvy uchádzať o prostriedky na rekonštrukciu a modernizáciu budovy Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave.

Rok Ľudovíta Štúra

Predseda kraja Tibor Mikuš v závere zasadnutia informoval aj o podujatiach, ktoré sa budú konať v Roku Ľudovíta Štúra, pri príležitosti 200. výročia narodenia tohto slovenského dejateľa. Dovedna bude kraj participovať na 55 akciách na počesť Štúra. „Pripájame sa k vládou vyhlásenému Roku Ľudovíta Štúra nielen realizovaním podujatí, ale aj vydaním pamätnej medaily. Táto osobnosť je nezmazateľne spätá s naším krajom, lebo na fare v Hlbokom, kde bol vtedy evanjelickým farárom, dosiahli Hurban so Štúrom dohodu o kodifikácii spisovnej slovenčiny,“ priblížil Mikuš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM