Lucia Lauková Krimi

Po KONTROLE v trnavskom centre je duchovný program ZAKÁZANÝ: Zaviedla ho riaditeľka

Prokuratúra si posvietila na trnavské centrum pre rodiny a deti. Duchovný program, ktorý tam zaviedla riaditeľka, prikázal Žilinka zrušiť.

Ilustračný obrázok k článku Po KONTROLE v trnavskom centre je duchovný program ZAKÁZANÝ: Zaviedla ho riaditeľka
Zdroj: pexels.com

Prokuratúra zasiahla proti neprístupnému vynucovaniu náboženského vyznania viery u detí. V súvislosti s medializovanými udalosťami, ktoré sa mali udiať v Centre pre deti a rodiny v Trnave, to oznámil generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

Zamestnanci aj deti mali byť nútené k rôznym náboženským praktikám. Jedno z detí údajne poslali aj k exorcistovi.

„Prokurátorka netrestného odboru Generálnej prokuratúry SR na základe môjho minulotýždňového pokynu NAVŠTÍVILA Centrum pre deti a rodiny Trnava. V rámci návštevy preverila, či sú v tomto zariadení dodržiavané zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy,“ informuje Žilinka.

Prečítajte si tiež

Uplatňovali duchovný program

Vykonanou previerkou bolo podľa generálneho prokurátora zistené aj to, že v zariadení je uplatňovaný „Duchovný program“, ktorý striktným spôsobom vymedzuje spôsoby a možnosti praktizovania viery deťmi umiestnenými v zariadení.

„Plnenie povinností vyplývajúcich z tohto programu bolo od detí vynucované aj pod hrozbou trestov a bez ohľadu na ich vôľu k účasti, napr. na víkendových alebo večerných aktivitách súvisiacich s praktizovaním viery,“ priblížil Žilinka.

Bez opory v zákone

„Z platnej právnej úpravy vyplýva povinnosť vytvárať v centrách pre deti a rodiny podmienky okrem iného aj na prejavovanie náboženského vyznania a viery. Je však potrebné zdôrazniť, že za vytváranie podmienok nie je možné považovať autoritatívne vynucovanie účasti detí na ‚Duchovnom programe‘, o ktorého vydaní, bez opory v zákone, rozhodla riaditeľka zariadenia,“ podotkla hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová. K prejavom viery musí podľa prokuratúry dochádzať bez nátlaku zo strany vedenia zariadenia, respektíve bez vynucovania pod hrozbami trestov.

Dodala, že program uplatňovaný v Centre pre deti a rodiny Trnava nemá oporu v zákone, neprípustným spôsobom zasahuje do slobody náboženského vyznania a viery.

Program zrušili

„Z vyššie uvedených dôvodov prokurátorka netrestného odboru generálnej prokuratúry vydala dňa 1. augusta 2023 v zmysle zákona o prokuratúre príkaz prokurátora, ktorým s okamžitou účinnosťou ‚Duchovný program‘ zrušila,“ doplnila Drobová s tým, že je zákonnou povinnosťou zariadenia tento príkaz vykonať.

Prípadom sa zaoberá aj trnavská polícia, informovala o tom televízia Markíza, ktorá na prípad upozornila po tom, ako sa na dianie v centre sťažovali zamestnanci a náhradní rodičia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM