Lucia Lauková Kultúra

Smolenický zámok bude otvorený aj počas prázdnin: Pripravujú aj večerné prehliadky

Návštevníci sa budú môcť prejsť po zámockých chodbách len za svetla lampášov. Sprevádzať ich budú grófky v dobovom oblečení.

Ilustračný obrázok k článku Smolenický zámok bude otvorený aj počas prázdnin: Pripravujú aj večerné prehliadky
Zdroj: Smolenický zámok

Smolenický zámok organizuje večerné prehliadky za svetla lampášov s názvom Osudové ženy Jozefa Pálffyho. Návštevníci budú mať možnosť spoznať príbehy jedného z najznámejších rodov Uhorska počas troch dní od 30. októbra do 1. novembra.

Večerné prehliadky sa začnú na nádvorí Smolenického zámku v čase od 17:00 do 20:00 h.

Prečítajte si tiež

Grófky v dobových kostýmoch

„Počas jesenných prázdnin, a predovšetkým tiež Halloweenskej noci, chceme turistom priniesť originálny zážitok. Zažijú vzrušujúcu cestu časom, preniknú do tajomstiev minulosti tejto historickej pamiatky a odnesú si so sebou nezabudnuteľné spomienky,“ hovorí Martina Andrisová zo Smolenického zámku.

Celé podujatie spestria sprievodcovia, v tomto prípade, grófky Paulína a Lucia Pálffyové, ktoré interaktívnou formou porozprávajú o živote Pálffyovcov, rodu, ktorý sa počas uhorského štátu postaral o vznik zámku.

„U nás je už zvykom, že večerné prehliadky spestrujú sprievodcovia prezlečení v dobových kostýmoch. Návštevníkom umožnia prejsť sa po zámockých chodbách len za svetla lampášov a vypočuť si príbehy dávno zabudnuté,“ dodáva Martina Andrisová.

Vhodné aj pre deti

Podujatie je podľa organizátorov vhodné aj pre deti. Pripravené budú scénické prehliadky, do ktorých budú sprievodcovia zapájať aj návštevníkov. Tí najšikovnejší, ktorí splnia interaktívne aktivity a vyriešia hádanku, si svoju odmenu nájdu v Rytierskej sále, ktorá nie je bežne sprístupnená pre verejnosť.

Účastníci podujatia budú mať zároveň možnosť medzi prvými vidieť novú expozíciu v kaplnke Smolenického zámku s názvom Odievanie v premenách času: od renesancie po secesiu, kde ich bude čakať pestrá zbierka historických a divadelných kostýmov a parochní.

Jesenné prázdniny

Smolenický zámok zostáva otvorený aj počas jesenných prázdnin denne od 11:00 do 15:00 h.

„Počas dňa môžu návštevníci využiť stále prístupné turistické chodníky v Smoleniciach, ktoré sú vhodné na prechádzku v jesennej prírode Malých Karpát. Počas októbra je tiež otvorená jaskyňa Driny a celoročne miestne medovinárstvo Včelovina pod zámkom,“ dodáva Alexander Prostinák, výkonný riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM